U Spužu otvoreno Prihvatilište za ilegalne imigrante

Cilj izgradnje prihvatilišta je da budu stvoreni uslovi za kontrolu kretanja i boravka stranaca u Crnoj Gori
739 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2013. 14:39h

U Spužu je danas svečano otvoreno Prihvatilište za ilegalne imigrante, kapaciteta 46 mjesta. U tom prihvatilištu smještaće se imigranti koji se zateknu na teritoriji Crne Gore za koja se ne može utvrditi identitet, pojasnio je načelnik odsjeka za strance, za suzbijanje nezakonite imigracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Dragan Stevanović.

“Ovdje se smještaju ilegalni imigranti, najviše sa područja afro-azijskog kompleksa. Sva lica koja se zateknu na teritoriji Crne Gore, pređu ilegalno državnu granicu, za koja se ne može utvrditi identitet, niti se može obezbijediti njihov povratak u matičnu državu”, rekao je on.

Stevanović je pojasnio da je cilj izgradnje prihvatilišta da budu stvoreni uslovi za kontrolu kretanja i boravka stranaca u Crnoj Gori i efikasniju borbu protiv ilegalne imigracije. Dodao je da je prihvatilište izgrađeno po svim evropskim standardima i preporukama i da da će u njemu biti zaposlena 31 osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, rekao je da je izgradnja prihvatilišta za strance realizovana u dvije faze, navodeći da je prva finansirana novcem Evropske unije, a druga je preko direkcije Javnih radova Crne Gore.

Konjević je kazao da je otvaranje prihvatilišta, obaveza predviđena akcionim planom za pregovaračko poglavlje 24 i da je ispunjena u definisanom roku.

“Realizacija mjera iz akcionih planova značajna je jer će pregovaračka poglavlja 23 i 24 biti otvorena na Međunarodnoj konferenciji 18. decembra u Briselu”, rekao je Konjević.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da je siguran da će otvaranje prihvatilišta rezultirati unapređenjem sistema migracija u Crnoj Gori i pospješiti, uspješnu relzaciju i ostalih mjera definisnih akcionim planom.

Šef delgacije Evropske unije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič rekao je da otvaranje prihvatilišta za nelegalne inigrante predstavlja pozitivan razvoj u okviru akcionog plana za pregovaračko poglavlje 24.

Drobnič je kazao da je EU pomogla izgradnju prihvatilišta, kroz IPA projekat vrjedan milion eura i dodao da je taj projekat još više unaprijedio usklađivanje nacionalnog zakonodastva o migracijama sa standardima EU i poboljšao administrativne kapacitete osoblja kako bi se obezbjedili adekvatni upravni kapaciteti prihvatilišta u vezi sa pravima migranata.

“Vlasti treba da obrate pažnju na promjenu u demografskoj strukturi azilanata. Više ne primamo ne oženjene muškarce u dvadesetim i tridesetim godinama, već porodice sa djecom, samohrane majke i trudnice kojima je potreban odgovarajući smještaj, hrana i zdravstvena njega”, rekao je Drobnič.

On je kritikovao stanje u privremenom smještaju za azilante na Koniku, ističući da taj smještaj ne zadovoljava međunarodne standarde i da je potreban hitan odgovor za rješavanje te situacije.

Rukovodilac Prihvatilišta Blažo Pavićević rekao je da su ljudi koji će raditi u toj ustanovi stručno osposobljeni i da su policajci pohađali određene obuke.

Pavićević je rekao da je cilj zaspolenih u tom sektoru da što prije utvrde identitet, sprovedu sve mjere i radnje koje bi dovele do što bržeg povratka tih osoba u matičnu državu.

Objekat koji su juče otvorili Konjević i Drobnič raspolaže sa svim prostorijama, koje su rađene po evropskim standardima.

Pavićević je objasnio da postoje i posebne prostorije za ranjive grupe, djecu, žene, trudnice, bezbjedonosno interesantne osobe, muškarce.

“Jedna osoba može u prihvatilištu boraviti tri mjeseca. U slučaju da se, u tom periodu ne utvrdi identitet imigranata, rok se može produžiti još tri”, kazao je Pavićević.

Galerija

Bonus video: