Turistički radnici iz Hrvatske: Crna Gora nam je "ukrala" ruske turiste

U Hrvatskoj je u avgustu odmaralo 41.100 turista iz Rusije što je 24 odsto manje nego u 2012
27 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.12.2013. 11:00h

Zbog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju od 1. aprila uvedena je viza za Ruse, što se negativno odrazilo i na dolazak turista u tu zemlju.

Prema statistici časopisa "Kommersant", u Hrvatskoj je u avgustu odmaralo 41.100 turista iz Rusije što je 24 odsto manje nego u 2012.

Prema procjeni anketiranih turističkih operatera, Hrvatska je ove godine izgubila otprilike 20 odsto gostiju iz Rusije.

"Potražnja za ljetovanje u Hrvatsku palo je otprilike za 15 do 20 odsto u odnosu na 2012.", rekla je vođa odjeljenja za Hrvatsku turističkog operatera Band International Tour Tatjana Markova,.

"Dogodio se odliv ruskih turista iz Hrvatske, iako su oni koji su htjeli svejedno otputovali tamo. Mislim da je nemoguće u svemu da se "krivi" uvođenje viznog režima. Viza se mogla dobiti za 2 do 3 dana, sve je funkcionisalo besprekorno i operativno. Pad interesa povezan je i sa drugim činjenicama. Recimo, sa preraspodjelom turističke potražnje i na druge države. Imamo i činjenicu koja se ne smije zanemariti. Kad su otvoreni vizni centri Hrvatske, mnogi turisti počeli su samostalno da organizuju svoja putovanja, bez učestvovanja turističkih firmi", objasnila je.

Markova je dodala da je teško prognozirati kako će ispasti sezona 2014.

"Potražnja za Hrvatsku u ljetnoj sezoni 2013. pala je zbog uvođenja viza otprilike za 20 odsto, a u Crnoj Gori je, upravo suprotno, porasla za 20 do 30 odsto. Gotovo da nije bilo konkurencije između tih destinacija. Onaj ko je želio da otputuje u Hrvatsku, svejedno je tamo otišao. Osnovni gubici Hrvatske odvijali su se na račun turista koji su odabrali "last minute booking"", rekao je vođa hrvatskog odjeljnja turističkog operatera DSBW Artur Hakimov.

Bonus video: