Vladin predlog zakona: Primorci gube ponte

Svima koji su do sada bili upisani kao vlasnici starih ponti, mandraća i ostalih sličnih djelova obale, ta imovina će po odredbi člana 25 biti ekspropisana
22 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2013. 20:44h

Vlada Crne Gore na jučerašnjoj sjednici usvojila je Predlog novog zakona o morskom dobru koji dodatno centralizuje upravljanje tim najvrednijim prirodnim resursom Crne Gore, a prvi put pokušava i da definiše svojinska prava u toj veoma osjetljivoj oblasti.

Predlog novog zakona sa kojim kabinet Mila Đukanovića ide pred parlament, rigidniji je nego što je to bio nacrt tog dokumenta iz novembra 2011, koji je pretprio velike kritike od strane javnosti i administracija primorskih opština.

Tako Vlada namjerava da reguliše i “svojinski režim“, pored “upravljanja, korišćenja, unapređenja i zaštita morskog dobra”, što su jedino predviđali važeći i nacrt novog zakona.

Po novom zakonu “morsko dobro je u državnoj svojini ako za pojedine djelove zakonom nije drukčije određeno”. Pri tome, Vlada kaže da je isključivo u državnoj svojini morsko dobro koje obuhvata “morsku obalu, unutrašnje morske vode osim voda Skadarskog jezera i Rijeke Crnojevića, privezišta, pristaništa, sidrišta, vezove, ponte, poste, mandraće, navoze, nasipe, sprudove, plaže, kupališta, šetališta uz more, hridi, limane, grebene, vrulje, izvore i vrela na obali, kanale spojene sa morem, pješčane dine, močvare na obali, podvodne pećine, podmorje, morsko dno i podzemlje, teritorijalno more, živa i neživa bogatstva u njima i živa i neživa bogatstva epikontinentalnog pojasa, te obale rijeke Bojane na teritoriji Crne Gore”.

Morsko dobro, koje čini “dio kopna koji po svojoj prirodi ili namjeni obezbjeđuje pristup obali i moru i služi neposrednom, odnosno uobičajenom korišćenju mora i rijeke Bojane može biti predmet privatne svojine i drugih stvarnih prava”.

“Na morskoj obali, obali rijeke Bojane, plažama, kupalištima, pristaništima, privezištima, pontama, postama, mandraćima, sidrištima i vezovima ne može se sticati pravo svojine ni druga stvarna prava po bilo kom osnovu. Ovim zakonom ne dira se u stvarna prava u privatnoj svojini na nepokretnostima u zoni morskog dobra, stečena u skladu sa propisima, do dana stupanja na snagu ovog zakona”, stoji u članu 25 predloga novog zakona ali uz ogradu da se ta prava ne mogu odnositi na bilo što osim “dio kopna koji po svojoj prirodi ili namjeni obezbjeđuje pristup obali i moru i služi neposrednom, odnosno uobičajenom korišćenju mora i rijeke Bojane”.

Svima koji su do sada bili upisani kao vlasnici starih ponti, mandraća i ostalih sličnih djelova obale, ta imovina će po odredbi člana 25 biti ekspropisana.

Svi koji imaju placeve uz obalu, moraće dozvoliti pravo službenosti prolaza kroz njihovu imovinu do obale

Propisano je i da vlasnici nepokretnosti u zoni morskog dobra koji odluče da ih prodaju, prvo tu imovinu moraju ponuditi Vladi, a ako ona ne prihvati ponudu u roku od 30 dana, imaju pravo da je prodaju drugom kupcu ali ne pod povoljnijim uslovima.

Svi koji imaju placeve uz obalu, moraće dozvoliti pravo službenosti prolaza kroz njihovu imovinu do obale, ili će im u protivnom njen dio dovoljan za prolaz, biti ekspropiisan.

Nova komisija određuje granice morskog dobra

Predviđeno je i formiranje nove državne komisije koja će odrediti konačne granice zone morskog dobra koje sada dopiru i kilometrima daleko od obale. U sedmočlanoj komisiji primorske opštine imaće jednog svog člana.

Umjesto aktuelnog Javnog preduzeća “Morsko dobro” predviđeno je osnivanje Agencija za upravljanje morskim dobrom koju kontroliše Vlada. Ona imenuje sedmočlani Upravni odbor agencije u kojem primorske opštine mogu predložiti tri člana.

Agencija će imati i Službu zaštite morskog dobra, ali ona neće imati inspekcijsku nadleženost, što je i do sada bilo glavni problem JP “Morsko dobro”.

Galerija

Bonus video: