Sahranjen Jovo Kapičić

“Voljeli smo ga i cijenili svjesni koliko njegov lik i djelo podižu ugled naše organizacije u svakoj prilici i na svakom mjestu”, rekao je Sekulić u ime SUBNOR-a
577 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2013. 20:24h

U prisustvu većeg broja građana i uglednika iz političkog i javnog života uz vojne počasti i plotune na Cetinju je danas sahranjen Jovo Kapičić, narodni heroj, general i bivši visoki policijski činovnik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Od Kapičića se u ime boračke organizacije - SUBNOR oprostio Ljubo Sekulić ističući da su se sa njime ponosili i u ratu i u miru “jer je služio za ponos i primjer kako se valja boriti i živjeti sa svoju Crnu Goru.

“Voljeli smo ga i cijenili svjesni koliko njegov lik i djelo podižu ugled naše organizacije u svakoj prilici i na svakom mjestu”, rekao je Sekulić.

Bogdanović: Trag koji je za sobom ostavio Kapičić, zauvijek će ostati neizbrisiv >>>

Kapičić je, kako je rekao Sekulić, rođen u izbjeglištvu u Gaeti i svojim prvim koracima bio je predodređen da živi za zlobodnu Crnu Goru.

“U zemlji i narodu u kojem je, kako je govorio Sveti Petar Cetinjski, dosta živio svako ko je umro kao slobodan čovjek, Jovo je imao i dug i častan život. Neustrašivi borac junak po svemu, nalik i ravan onima čijem herojstvu, čestitosti i ljudskosti je neprestano služio, Jovo je u svom vremenu izrastao u jednog od njih. Bio je prvak predratnog studentskog pokreta, organizator i učesnik Trinaestojulskog ustanka, a u borbi mu nije bilo ravnog ni na Sutjesci, ni na Neretvi, ni na drugim mjestima gdje je bilo strašno stati i opstati. Izrastao je u legendu i bio je legenda i svijetlim oružjem i stasom i glasom i u ratu i poslije rata, koji je za njega još trajao”, kazao je Sekulić.

Foto: Zoran Đurić

Sekulić je rekao da heroji kao Kapičić ne umiru.

Kapičićev sin Dragan izražavajući zahvalnost građanima i svim istancama države koje su pomogle u organizaciji Jovove sahrane kazao je da bi i on bio srećan što je na kraju došao na Cetinje

U ime porodice, od Kapičića se prvo oprostio unuk Stefan.

“Dedice moj, deda moj, hvala ti najlepše detinjstvo koje si mi pružio. Hvala ti na svemu što si me naučio. Znam da se za junacima ne plače, nisi ti samo narodni heroj ti si heroj mog života. Mnogo te volim, mnogo ćeš mi nedostajati, anđele moj, kroz suze je kazao njamlađi Kapičić.

Foto: Zoran Đurić

Nekoliko dana pred smrt tražio da ide kući, misleći na Crnu Goru

Kapičićev sin Dragan izražavajući zahvalnost građanima i svim istancama države koje su pomogle u organizaciji Jovove sahrane kazao je da bi i on bio srećan što je na kraju došao na Cetinje.

Tu želju je, kako kaže njegov sin izrazio nekoliko dana pred smrt kada mu je rekao da ga iz bolnice vodi kući, misleći na vječnu kuću i Crnu Goru.

Kapičić je na Cetinje dopremljen helikopterom pola sata prije sahrane, oko 15 i 30.

Sahrani su prisustvovali predsjednik Vlade Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Galerija

Bonus video: