Bogdanović: Trag koji je za sobom ostavio Kapičić, zauvijek će ostati neizbrisiv

"O njemu i njegovom herojskom zalaganju za Crnu Goru, za tekovine slobode i antifašizma, govoriće pokoljenja”
67 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2013. 13:37h

"Trag koji je Jovo Kapičić ostavio za sobom tokom života, zauvijek će ostati neizbrisiv, i na taj način, njegov će lik ostati besmrtan, a sjećanje na njegovu privrženost ideji slobode, revolucije, a prije svega, na njegovu ljubav prema Crnoj Gori ostaće trajno", rekao je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, na komeorativnoj sjednici povodom smrti narodnog heroja i nosioca partizanske spomenice Jova Kapičića, koja je održana u plenarnoj sali Skupštine Prijestonice Cetinje.

Komemoraciji su prisustvovali predstavnici brojnih institucija i organizacija i građani, među kojima i članovi porodice Kapičić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predstavnici Saveza udruženja boraca Narodno–oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore, gradonačelnik Podgorica Miomir Mugoša, predstavnici Vojske Crne Gore i niz drugih istaknutih pojedinaca.

Obraćajući se prisutnima, Bogdanović je kazao da životni vijek Jova Kapičića simbolizuje neprestanu borbu i nesalomivi duh.

"Njegov život je govor istorije jedne generacije koju Crna Gora neće nikad zaboraviti. Neće ni moći, jer sve dok je bude, a biće je vječno, on i njegovi biće svjetionici žrtve, hrabrosti, odvažnosti, gdje su mač i knjiga, srce i um, branili i odbranili Crnu Goru do današnjih dana, da bi bila dom naših sinova i djece i njihove djece za sva vremena", kazao je Bogdanović.

On je u svom govoru istakao "da Jovo nikada nije ostario, njegova misao uvijek je bila svježa i mlada, baš kao što je volio mlade, jer je gledao u mladost budućnosti, ne dopuštajući da starost prošlosti upravlja njegovim životnim koracima".

"Vrijeme koje slijedi, samo će potvrditi veličinu, hrabrost i značaj Jova Kapičića. Kada govorimo o Jovu Kapičiću, onda znamo da ovo nije kraj. Jer, o njemu i njegovom herojskom zalaganju za Crnu Goru, za tekovine slobode i antifašizma, govoriće pokoljenja. Njega neće niko zaboraviti - ni oni koji su ga voljeli, ni oni sa kojima je dijelio ideale slobode i antifašizma, a ni oni sa čijim se osporavanjem nosio hrabro i čojski kakav je i sam bio", kazao je Bogdanović.

On se Kapičiću zahvalio "na svemu dobrom i velikom što je svojim životom dao, u ime grada kojeg je najviše volio".

"Cetinje i Crna Gora će pamtiti Jova Kapičića, jer je uvijek imao svoju riječ i glasno je saopštavao kada su drugi znali da zaćute", rekao je gradonačelnik Bogdanović.

Čavor: Skupštinska sala nije mjesto na kojem trebaju da se dešavaju promocije nekog zla

Samo sat nakon što je u Skupštinskoj sali Prijestonice održana komemoracija Jovu Kapičiću, na istom mjestu održana je I konsitutivna sjednica lokalnog parlamenta Cetinja.

Odbornik SNP Slobodan Čavor iskoritio je proceduralno javljanje da kaže “da se danas u toj sali loše osjeća, s obzirom na čin koji se dogodio prije konstitutivne sjednice".

"Mislim da ovo nije mjesto na kojem trebaju da se dešavaju promocije nekog zla, smrti, ili čega već…Ne znam što se tačno dešavalo ovdje", kazao je Čavor aludirajući na komemorativnu sjednicu povodom smrti Kapičića.

Galerija

Bonus video: