Sugestija Komisiji, zaštita korupcije: Objavljujte manje o imovini funkcionera

U MANS-u smatraju da data rješenja neće proći “jer ne živimo u Azerbejdžanu, već u CG koja pretenduje na članstvo u EU”
109 pregleda 1 komentar(a)
Predrag Sekulić, Anastazija Miranović, Foto: Luka Zeković
Predrag Sekulić, Anastazija Miranović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.12.2013. 16:46h

Agencija za zaštitu ličnih podataka sugerisala je Komisiji za sprječavanje sukoba interesa da na sajtu objavljuje manje podataka o imovini javnih funkcionera, ali da je dužna da ih dostavi svima onima koji se pozovu na Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

To je “Vijestima” rekao član Savjeta Agencije, Radenko Lacmanović, negirajući izjavu predsjednika Komisije Slobodana Lekovića da je od njih traženo da smanje obim podataka koji javni funkcioneri prijavljuju.

“Sva ta priča koja se, navodno, vodi kako bi se zaštitili lični podaci crnogorskih građana, ima za cilj da se što bolje prikriju korumpirani funkcioneri koji porijeklo svoje imovine ne mogu da dokažu“, ocijenio je Maraš

“Vijesti” su juče objavile da Vlada planira da izmijeni Zakon o sprječavanju sukoba interesa, sa ciljem da funkcioneri neće morati da prijavljuju imovinu koju su stekli prije stupanja na funkciju, kao ni imovinu članova porodice.

Tome se javno usprotivio Leković, predsjednik Komisije koji smatra da građani moraju da kontrolišu javne funckionere.

Lacmanović tvrdi da oni ne učestvuju u pripremama izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa, navodeći da su preporuku Lekoviću uputili još u junu prošle godine, postupajući po pritužbi tadašnjeg poslanika SDP-a Ervina Spahića.

Međutim, iz odgovora Vesne Ratković iz Agencije za antikorupciju, može se zaključiti da će te preporuke ipak biti tretirane kao dio nacrta novog zakona o konfliktu interesa, zbog njegovog usklađivanja sa propisom koji štiti lične podatke.

“Zbog čega na sajtu treba da stoji nečija adresa, kada često imamo slučajeve pljački i otmica. Zašto je važno da li sam ja naslijedio od svoga djeda štednju u banci od 500 eura, kad moj djed nije javni funkcioner”, pita Lacmanović.

Akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno da se do kraja decembra spremi nacrt Zakona o izmjenama Zakona o sukobu interesa, a da do marta on bude u formi predloga.

Ratković je “Vijestima kazala da će novi zakon “imati rješenja u vezi ograničenja koja propisuju pojedini zakoni - o bankama, zaštiti podataka o ličnosti, sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma”.

Ova situacija podsjeća na sličnu kada je Agencija naložila Poreskoj i Upravi za kadrove da sa sajtova uklone matične brojeve funkcionera, ali da omogući građanima uvid u dokumenta koja ih sadrže. Na to upozorava i direktor monitoring programa MANS-a Vuk Maraš.

“Sva ta priča koja se, navodno, vodi kako bi se zaštitili lični podaci crnogorskih građana, ima za cilj da se što bolje prikriju korumpirani funkcioneri koji porijeklo svoje imovine ne mogu da dokažu“, ocijenio je Maraš.

U DPS-u i SDP-u nijesu htjeli da se oglašavaju, dok je Nebojša Medojević (DF) rekao da je jasna namjera Vlade da izbjegne dokazivanje korupcionaških poslova. On je rekao da su takve izmjene veliki test za SDP.

Za Mladena Bojovića iz Pozitivne "ima smisla" da se zaštite porodice funkcionera, ali je dodao da imovina treba biti evidentirana.

Nismo, valjda, Azerbejdžan

Iz MANS-a su poručili da je crnogorskim starteškim dokumentima predviđeno da se Zakon o sprječavanju sukoba interesa mora stalno unaprjeđivati, ali je očigledna želja vladajućih struktura da sakriju svoju imovinu i poslove.

“To sigurno neće biti po volji međunarodne zajednice”, ocijenio je Maraš.

On ipak smatra da vladajuće strukture neće imati hrabrosti da predlože takva rješenja “jer ne živimo u Azerbejdžanu, već u Crnoj Gori koja pretenduje na članstvo u EU”: “Ako se i desi da takav predlog dođe do Skupštine, za njega neće glasati oni poslanici koji nemaju šta da kriju”.

Vesna Ratković kaže da novi zakon treba da sadrži “jasno precizirane sankcije koje se odnose na povrede pravila o sprečavanju sukoba interesa, posebno u dijelu neprijavljivanja imovine i netačnih podataka u imovinskim kartonima”.

Bonus video: