Drobnič: Homofobiju i nasilje nad novinarima EU ne toleriše

Drobnič ukazao da je potrebno unaprijediti političku zastupljenost žena, kao i da nasilje u porodici i dalje zabrinjava
4 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 16:35h

Praksa Evropskog suda za ljudska prava pokazuje da Crna Gora mora da uloži više napora na unapređenje prava na pravično suđenje i djelotvoran pravni lijek, poručio je šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

On je, na konferenciji povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, ukazao da je potrebno da unaprijediti političku zastupljenost žena, kao i da nasilje u porodici i dalje zabrinjava.

"Institucionalna saradnja treba da se poboljša. Statistički podaci iz te oblasti moraju biti unaprijeđene kako bi analizirali situacije na terenu", kazao je on.

Drobnič je napomenuo da su zatvorski uslovi poboljšani ali da i dalje ima mnogo posla na sprječavanju mučenja pritvorenika i prosecusuiranju tih slučajeva, te da i Zaštitnik treba da ima aktivniju ulogu.

"Mediji moraji imati uslove za rad, i kao takvi moraju raditi bez pritiska. Umiješanost javnih službenika, posebno policije, u slučajevima nasilja nad novinarima izaziva zabrinutost, kao i porast nasilja nad medijskim radnicima", poručio je Drobnič.

On je pohvalio ponovno uspostavljanje Savjeta za zaštitu lica sa invaliditetom, uz napomenu da ta populacija i dalje živi na marginama budući da im je pristup javnim površinama onemogućen.

Članica Udruženja mladih sa hendkipepom Crne Gore Miroslava Mima Ivanović osvrnula se na izlaganje ministra za ljudska i manjinsa prava Suada Numanovića, kritikujući ga zbog korišćenja pogrešne terminologije.

"Ministar je u svom izlaganju koristio termin nemoćne osobe, koji je zadržani u Krivičnom zakoniku, što pokazuje da u Crnoj Gori koristimo termine koji vrijeđaju dostojasntvo osoba sa invalidtietom", kazala je ona.

Kritikovala je i organizovanje Savejta za zaštitu lica sa invaliditetom pri Ministarstvu rada i socijalnog staranja:

"To govori da se prava te populacije smatraju socijalnim prianjima, a ne problemima ljudskih prava".

Numanović je odgovorio da je jasno da nije riječ o socijalnom pitanju, već da je to samo organizaciono pitanje i da zbog toga ne treba umanjivati značaj Savjeta.

Drobnič je napomenuo da će Crna Gora morati da osnaži i mehanizme praćenja potrošnje novca za rehabilitaciju i zapošljavanje te populacije.

"Napravljen je izuzetan pomak održavanjem dvije parade ponosa, policija je bila na visini zadatka, ali je pristuna homofobija među građanima, što EU ne podržava. Očekujemo da se sve prijetnje procesuiraju i da se počinioci gone", naglasio je Drobnič.

Stevan Milivojević iz LGBT Foruma Progre pozvao je sve učesnike da rade na poštovanju ljudskih prava, napominjući da bi Zaštitnik mogao da odgovara na pritužbe u kraćem roku.

Predsjendik skupštinskog Odbora za ljudska prava Halil Duković kazao je da je veliki broj predstavki koje je Ombudsman uputio drugim institucijama riješen, ali da postoje i one na koje nije dobio odgovor.

Ombdusman proslavio deceniju postojanja

Insititucija Zaštitnika ljudskih prava proslavila je 10 godina postojanja.

Ombudsman Šućko Baković rekao je da je ta kancelarija ispunila očekivanja građana, ali da i dalje postoji određeni broj pritužbi koje su upućene zaštitniku, a da on nije nadležan.

To je najčešće slučaj sa sudskim postpucima. Toj instituciji do sada je 6.300 pritužbi.

Baković je rekao da je glavni izazov za naredni period primjena novih nadležnosti u zaštiti od diskriminacije i prevenciji torture, koje će iziskivati jačanje administrativnih kapaciteta.

Bonus video: