DF: Aneks dokaz da prvobitni ugovor nije bio dobar

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta (DF) smatra da sam Aneks ugovora govori o tome da je prvobitni ugovor bio neuspješan
66 pregleda 0 komentar(a)
Luštica, Foto: Siniša Luković
Luštica, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.12.2013. 15:31h

Skupština je danas završila raspravu o Aneksu ugovora između Vlade i konzorcijuma Northstar i Equest Capital Ltd o dugoročnom zakupu zemljišta na poluostrvu Luštica, na kome će biti izgrađen turistički kompleks.

Aneksom ugovora strane potpisnice su se saglasile da izmijene i dopune određene uslove i odredbe međusobnog odnosa utvrđene na osnovu ugovora.

Izmjene se između ostalog odnose na dodavanje novog stave kojim se Vlada obavezuje da će učiniti napor da Opština Herceg Novi ispuni svoje obaveze utvrđene u glavnom ugovoru.

Dopune se odnose i na promjena uslova za izdavanje garancije iz osnovnog ugovora, dodavanje zaštitne klauzule i uslove i elemente za jednostrani raskid ugovora.

Ugovorne strane su 11. septembra 2009. godine potpisale Ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta ukupne površine 522,52 hiljade metara kvadratnih.

Studijom lokacije Dobreč Rose površina zakupljenog zemljišta se mora smanjiti za površinu od 11,59 hiljada metara kvadratnih.

Aneksom je definisano da ukupna površina izdata konzorcijumu sada iznosi 510,93 hiljade metara kvadratnih.

Konzorcijum je u skladu sa ugovorom o dugoročnom zakupu izmirio zakupninu koja se odnosi na cijelu površinu lokacije za prvih 18 mjeseci perioda zakupa u iznosu od 603,58 hiljada EUR.

Aneksom je predviđeno i da se kontrola investicije obavi nakon isteka roka od pet godina investicionog perioda.

Ministar finansija Radoje Žugić je rekao da očekuje da će zajedno i sa ostalim projektima taj projekat dorinijeti razvoju Herceg Novog i pospješiti ekonomske parametre.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Željko Aprcović smatra da su dalekosežni pozitivni efekti tog projekta, jer će se zaposliti domaća radna snaga, a država ostvarivati benefite od poreza i doprinosa.

“Aneks ugovora je dobar za državu, jer je na puno kvalitetniji način zaštićen njen interes“, rekao je Aprcović.

On je dodao da se takve odluke moraju podržavati jer će se samo sa pravim investitorima dobiti veći kredibilitet i pozitivne ocjene svih onih stranih ulagača koji želje u narednom periodu da ulažu u Crnu Goru.

Obrad Gojković iz Socijalističke narodne partije (SNP) smatra da bi bilo puno značajnije da se sada na toj lokaciji nalaze hoteli. On je pitao i da li se Aneks sklapa po svaku cijenu jer su, kako je naveo, možda proizašle neke obaveze iz prethodnog ugovora.

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta (DF) smatra da sam Aneks ugovora govori o tome da je prvobitni ugovor bio neuspješan.

“Vlada nije pokrenula inicijativu da se ugovor raskine. Koliko je Vlada dobro radila govori i podatak da Sveti Stefan ne radi sedam godina, dok na ovom lokalitetu radovi maltene nijesu još počeli”, rekao je Đukanović.

On je pitao zbog čega se prvobitni ugovor nije realizovao i koje su to više sile spriječile Vladu da ga realizuje.

Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore rekao je da bi trebalo biti sumnjičav prema svakom ugovoru o privatizaciji, a ne prema ugovoru o zakupu prostora na period od 90 godina.

“Ko je investitor, koje su njihove reference, čime se oni bave i koliki je kapital tih firmi? Zašto nam i dalje dolaze firme sa of šor destinacija, pošto je jedna iz ovog konzorcijuma upravo takva?”, pitao je Bojanić.

Poslanik DF-a Emilo Labudović poručio je da je Aneks ugovora nužno zlo.

“Kakav ugovor takav i aneks. Kada smo 2009. godine aminovali ugovor ukazali smo na ovo što se danas desilo”, poručio je Labudović.

Za Labudovića je problematična dužina zakupa od 90 godina, jer to nosi sa sobom odsustvo vizije razvoja i neodgovornost prema budućim generacijama.

On smatra i da su benefiti takvog projekta, među kojima je i zapošljavanje radne snage, na dugačkom štapu.

“Kakav ste ugovor sklopili ovaj ankes je još i dobar, ali nije rezultat ozbiljne ekonomske politike”, tvrdi Labudović.

Aleksandar Damjanović iz SNP-a podsjetio je da je danas četiri godine od kada je Skupština odlučivala o istoj materiji.

On je podsjetio da je čitav ugovor vrijedan 210 miliona EUR i da je podrazumijevao izgradnju dva nova hotela koji koštaju oko 90 miliona EUR u prvih deset godina sprovođenja ugovora.

Damjanović je pitao kada će početi izgradnja hotela, ocjenjujući da je dobro što je investitor izmirio obavezu i platio oko 600 hljada EUR za prvih 18 mjeseci.

Radovan Obradović iz DPS-a je ocijenio da je ugovor pozitivan i korisan za građane Crne Gore i da s obzirom na godine zakupa nije moguće da ne pretrpi određene izmjene.

On je podsjetio da je donesen novi prostorni plan Opštine Herceg Novi kojim se umanjuje površina koja se daje u zakup, čime se umanjuje i zakupnina.

Srđan Milić iz SNP-a smatra da je zakup od 90 godina dosta problematičan, kao i odredba prema kojoj konzorcijum može s vremena na vrijeme prenositi trećim stranama prava uživanja tuđe imovine na toj lokaciji, svojinu nad zgradama bez zemljišta koje im funkcionalno pripada i svojinu nad vilama i zemljištem ispod i u funkciji vila, kao i bilo koje drugo pravo nad zgradama i vilama koje je prenosivo u skladu sa zakonom i ugovorom.

“Moramo da imamo nadzorni mehanizam sprovođenja ove odluke. Koliko vidim i penali su smanjeni sa 300 hiljada EUR na 120 hiljada EUR. Želimo politiku čistih računa da znamo tačno šta dobija država, a šta investitor”, poručio je Milić.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović smatra da bi Aneks ugovora trebalo povući i pravno ga doraditi.

Bonus video: