CEDEM: Svaki drugi građanin gradi distancu u odnosu na RAE populaciju

Među najosjetljivijim pitanjima kada je u pitanju etničko distanciranje nalazi se blisko srodstvo, ali i vaspitanje djece
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 12:19h

Ljudi u Crnoj Gori teško prihvataju da neko ko nije njihove nacionalnosti ima rukovodeći položaj u njihovoj državi, pokazalo je istraživanje CEDEM-a Etnička distanca u Crnoj Gori.

Prema riječima metodologa Miloša Bešića, među najosjetljivijim pitanjima kada je u pitanju etničko distanciranje nalazi se blisko srodstvo, ali i vaspitanje djece, jer gotovor trećina građana Crne Gore ima problem kada pripadnikk druge nacionalnosti vaspitava njegovu djecu.

Istakao je da kada je u pitanju prosječna distanca u odnosu na sve etničke skupine, najveći stepen distance je prema Romima.

“U prosjeku, gotovo svaki drugi građanin gradi distancu u odnosu na pripadnike romske nacionalnosti”, objasnio je Bešić ističući da je stepen distance visok i kada su u pitanju Albanci (39.4) i Hrvati (35.6), dok su prema pripadnicima drugih nacionalnosti te vrijednosti su niže.

U pogledu međuetničkog distanciranja, Albanci u odnosu na Crnogorce imaju jako nizak nivo distance 0.58, a devet je maksimalno, dok Crnogorci u odnosu na Albance imaju distancu 3.3.

“Albanci prema Crnogorcima ne grade distancu ali Crnogorci prema Albancima i te kako”, kazao je Bešić. Sudeći po rezultatima istraživanja, ne postoji etničko distanciranje Srba u odnosu na Crnogorce i obrnuto, ili, kako tvrdi Bešić, “crnogorci nemaju problema ni da se žene, ni da im djecu vaspitavaju srbi, i obrnuto”.

Istraživanje je pokazalo da je mnogo manji nivo distance Bošnjaka, odnosno muslimana prema Crnogorcima (1.5) nego obrnuto (3.2). Kada je u pitanju distanca Srba i Bošnjaka, Bošnjaci su tolerantniji, dok je distanca Srba u odnosu na Albance 5.

Bešić je istakao da je distanca Albanaca u odnosu na Srbe je tri, ali je to mnogo više od njihove distance prema crnogorcima. Prema njegovim riječima, srbi pokazuju najviši stepen distanciranja u odnosu na druge nacionalne etničke skupine.

“Ne mogu reći da su razlike drastične, doista nijesu ali oni pokazuju najveći stepen distanciranja 3.43. Dakle, od devet mogućih odnosa sa pripadnicima drugih nacionalnih skupina, Srbi više od tri od tih odnosa ne bi voljeli da ostvaruju”, kazao je Bešić.

Bešić podsjeća da su vrijednosti etničke distance u odnosu na prethodna dva istraživanja, iz 2007. i 2004. godine, niže. Iako su ove godine visoke pojedinačne vrijednosti, svaka pojedina nacionalna skupina je tolerantnija nego što je bila 2004. odnosno 2007. godine, osim bošnjaka/muslimana.

“Koliko god nas brinule pojedinačne relacije i odnosi između različitih etniciteta, možemo da kažemo da je 2013. godine, Crna Gora etnički tolerantnija nego što je bila i 2007. ali i 2004. godine”

“Koliko god nas brinule pojedinačne relacije i odnosi između različitih etniciteta, možemo da kažemo da je 2013. godine, Crna Gora etnički tolerantnija nego što je bila i 2007. ali i 2004. godine”, naglasio je Bešić.

On je predstavio i istraživanje o stavovima prema NATO-u, koje je pokazalo da 45 odsto građana i građanki Crne Gore ne podržava članstvo Crne Gore u NATO, 38 odsto je za, dok 17 odsto nema stav povodom NATO integracija.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije uzorak je reprezentativan za sve punoljetne građane Crne Gore. Realizovan je u 16 opština a obuhvaćeno je 790 ispitanika.

Galerija

Bonus video: