Osobe sa invaliditetom su posvećene i uspješne

Osobe sa invaliditetom su dokazale da mogu biti uspješne, kao što su primjeri Stivena Hokinga, Fride Kalo, Helen Keler, Toma Kruza, Silvestera Stalonea, Stiv Vondera...
92 pregleda 0 komentar(a)
Stiven Hoking, Foto: Jimonlight.com
Stiven Hoking, Foto: Jimonlight.com
Ažurirano: 09.12.2013. 17:31h

Osobe sa invaliditetom se ne rađaju sa dostojantvom i pravima, a kamoli da žive, što je u suprotnosti sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, saopštila je diretktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marina Vujačić.

Ona je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, kazala ja da u Crnoj Gori rođenje dijeta s invaliditetom i dalje smatra sramotom i tragedijom.

"Dijete s invaliditetom, sem sa strahom i predrasudama porodice i okoline suočava se sa brojnim drugim barijerama, koje onemogućavaju njegovu jednakost i poštovanje ljudskih prava. Koliko su osobe s invaliditetom kroz istoriju i ljudski razvoj bile odbačene vidi se i na primjeru našeg okruženja, izgrađenog po mjeri "prosječnog" čovjeka. Na svakom koraku vidimo stepenice bez alternative, visoke ivičnjake, žardinjere, auta i druge predmete i objekte koje ometaju kretanju korisnika kolica i osoba oštećenog vida, ali nigdje nećemo vidjeti tumače znakovnog jezika ili taktilna obilježja", saopštila je Vujačić.

Ona je kazala da su osobe sa invaliditetom dokazale da mogu biti uspješne, kao što su primjeri Stivena Hokinga, Fride Kalo, Helen Keler, Toma Kruza, Silvestera Stalonea, Stiv Vondera, a sa naših prostora Vuk Karadžića, Nik Vujičića, Saše i Dejana Matića, Jadranke Stoiljković i mnogih drugih.

"Ovo su samo primjeri među mnogobrojnim osobama s invaliditetom koji nijesu heroji, već samo vrhunski profesionalci u poslu koji vole u rade što bi bili i da nemaju invaliditetom. Svi oni su živjeli i žive životom u decenijama i stoljećima kao i mi, ali mnogi od njih su uspjeli da ne budu etikatirani kao osobe s invaliditetom, već da slobodno žive i rade", kazala je Vujačić.

Bonus video: