Marković: Ulazimo u najzahtjevniju fazu u borbi protiv korupcije

Marković je dodao da zna da postoje brojni predmeti koji su u radu, u vezi sa političkom korupcijom i procesom izbora
5 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2013. 15:33h

Crna Gora je u prvoj polovini ove godine napredovala u borbi protiv korupcije, o čemu svjedoči izvještaj da je djelimično ili potpuno realizovano skoro 70 odsto mjera predviđenih akcionim planom, kazao je ministar pravde Duško Marković.

On je podsjetio je da je donešen akcioni plan za sprovođenje Strategije u borbi protiv korupcije od ove do naredne godine, navodeći da je u oktobru usvojen izvještaj.

“Rezultati ukazuju da je u prvoj polovini ove godine ostvaren napredsak, imajući u vidu da je u ovom izvještajnom periodu realizovano ili djelimično realizovano skoro 70 odsto mjera predviđenih akcionim planom”, kazao je Marković na konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Prema njegovim riječima, naročito ohrabruje podatak da je najveći procenat realizacije zabilježen u poglavljima koja se odnose na rad represivnih organa.

“Ali, imajući u vidu da je nacionalna komisija ocijenila oko 30 odsto mjera nerealizovanim, mjesta za opuštanje nema, i država mora još intenzivnije raditi na suzbijanju fenomena korupcije, a to iziskuje snažnu podršku svih relevantnih društvenih faktora”, ukazao je Marković.

On je ocijenio da je Crna Gora uradila značajan posao, navdeći da je kontiuiran rad državnih organa u toj oblasti prepoznat boljom pozicijom na listi Transparensi Internešnala /Transparency International/.

“Normativne i institucionalne reforme nijesu dovoljne ako ne daju konkretne rezulatte u predmetima organizovanoh kriminala i korupcije, koji svoje finale trebaju i moraju imati u pravosnažni presudama”, poručio je Marković.

Novinari su pitali Markovića da prokomentariše činjenicu da je u prethodnih pet godina u borbu i kampanje protiv korupcije uloženo oko 36 miliona EUR, a uključujući IPA fondove i oko 80 miliona, to što u tom periodu nije bilo optužbi za korupciju na visokom nivou i da li misli da se uloženi novac vratio na pravi način.

“U pravu ste za neke dileme, a one su i dileme svakog crnogorskog građanina, mada i mi smo govorili o njima, kao predstavnici institucija koji prate ove oblasti. Crna Gora je u bliskoj prošlosti započela ukupne reforme, a da bi se to ostvarilo, ocijenili smo da su borba protiv korupcije i kriminala naš izazov”, rekao je on.

Marković je kazao da je neophodno prvo uspostaviti institucinalni okvir, koji je neophodan za suočavanje sa tim izazovima, navodeći da je bilo rješenja koja se u praksi nisu pokazala adekvatno, kao i da tek slijedi najzahtjevnija faza u kojoj je ključan rad profesionalaca u institucijama.

“I zaista morao imati snažan institucionalni potencijal, i sposobnost pojedinaca u policiji, Upravi carina, tužilaštvu i sudstvu, da prepoznaju, otkriju i pravosnažno presude u tim slučajevima. Priznajem da Crna Gora u ovom trenutku nema dovojno kapaciteta”, kazao je on.

Prema riječima Markovića, rezultati nijesu mogući preko noći, navodeći da je Crna Gora na početku procesa.

“Nemojte očekivati od crnogorskih institucija da postignu neki rezultat u prvoj godini, ako je realno da to bude četvrta, ili peta. Neophodno je strpljenje i razumijevanje. Kritička javnost nam je potrebna, ali krituka radi kritike ne doprinosi rezultatu”, dodao je Marković.

Upitan da prokomentariše podizanje optužnica u vezi političke korupcie u predizbornom periodu uoči oktoborskih izbora, Marković je kazao da je to pitanje za tužioca.

“Bilo bi neprihvatljivo da ministar pravde govori o razlozima i činjenicama zbog kojih je tužilaštvo došlo do ove pottrebe podizanja optužnice za ta lica. Nijesam imao prilike ni da gledam optužnice niti je to moja nadležnost ”, rekao je on.

Marković je dodao da zna da postoje brojni predmeti koji su u radu, u vezi sa političkom korupcijom i procesom izbora.

“Sačekajmo da tužilaštvo završi svoj posao. Ne pripada ni ministru ni bilo kom političaru da u ovoj fazi ocjenjuje kvalitet rada tužilaštva jer ustavnim promjenama smo težil ida i sudstvo i tužilaštvo oslobodimo političkog uticaja”, zaključio je on.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Mitja Drobnič, rekao je da je Crna Gora do sada napravila važne korake u uspostavljanju institucionalnog okvira za praćenje i sprovođenjeaktivnosti na planu borbe protiv korupcije.

On je naveo da je EU, sa velikm zadovoljstvom pozdravila usvajanje ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i da to predstavlja dobru osnovu za efikasniju borbu protiv korupcije, navodeći da se napredak pozitivno odrazio i u izvještaju Transparensi Internešnala o percepciji korupcije.

“Korupcija i dalje ostaje jedna od najranjivijih oblasti u Crnoj Gori. Procesuiranje svih slučajeva i pravosudne presude su neophodne.

Mjerljivi rezultati se moraju kontinuirano postizati, naročito kada je u pitanju korupcija na visokom nivou”, poručio je Drobnič.

Prema njegovim riječima, EK je naročito zainteresovane da vidi konkretne rezultate u praksi koji su proizvod novih ustavnih rješenja.

“Navodi o zloupotrebi državnih resursa u predizborne svrhe se moraju temeljno ispitati, a bolja kontrola finansiranja političkih partija potrebna je kako bi se izbjegla korupcija kroz postupke javnih nabavki”, dodao je Drobnič.

On je podsjetio da je Evropska komisija, u ovogodišnjem izvještaju o napretku, naglasila da visok procenat istraga po prijavljenim krivičnim djelima koja se tiču korupcije nikada ne rezultira podizanjem optužnice.

“A procenat oslobađajućih presuda u prvostepenim i na apelacionom sudu je takođe visok. Ova opažanja se moraju ozbiljno razmotriti sa ciljem da se nedostaci otklone”, rekao je Drobnič, navodeći da, osim institucija, mediji i NVO značajno mogu doprinijeti borbi protiv korupcije.

On je kazao da će poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima, pravdi, slobodi i bezbjednosti zahtijevati konkretne dokaze o realizaciji mjera predviđenih akcionim planovima, dodajući da će EU nastaviti da prati sva dešavanja kroz izvještaje, “sa odgovarajući korektivnim mjerama ako budu potrebni”.

“Ova poglavlje će moći da se zatvore samo kada se ostavre kredibilni, mjerljivi rezultati u sprovođenju reformi. Drugim riječima, kada postojeći zakoni donesu konkretne koristi građanima Crne Gore, tada ćemo moći da okrenemo i posebnu pažnju tih poglavlja”, poručio je Drobnič.

On je dodao da je Evropa podržavala do sada projekte u borbi protiv korpucije i da će nastaviti i u buduće i najavio da će u januaru početi novi veliki prijekat vladavine prava, sa budžetom od tri miliona EUR.

Direktorica Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković kazala je da je o ovoj godini Crna Gora ostavrila veliki napredak na planu revencije i suzbijanja korupcije, navodeći da tome svjedoči i najavljeno skoro otvaranje poglavlja 23 i 24.

Ona je podsjetila da će biti centarlizovane preventivne antikorupcijske aktivnosti u jednom tijelu, koje treba da počne sa radom do 2016. godine.

“Napredak na planu borbe protiv korupcije je evidentan i biće nastavljen. Jasno je da postoji još mnogo izazova, ali je Crna Gora spremna da ostvari još konkretnije rezultate. Težimo društvu koje će imati nultu toleranciju za korupciju i u kojem se za mito, kako kaže slogan kampanje, ne smije dati ni cent”, rekla je ona.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring, Zlatko Vujović, kazao je da se pokazalo opravdanim to što su se očekivale veće reforme sa početkom otvaranja pregovora.

On je rekao da je očekivanje javnosti od državnih instiiticoija i civilnog sektora koji se bavi tim oblastima veoma veliko.

“Dok i običan građanin ne bude spreman da prijavi svaki put situaciju kada je izložen nekoj koruptivno radnji koja se od njega traži teško da će biti efektivnu borbu protiv korupcije, bez obzira na spremnost državnih organa, civilnog sektora i medija da se tim bave”, ocijenio je Vujović.

Galerija

Bonus video: