Na hajku Lutrije niko ne reaguje

Komentari o temama koje im nijesu po volji, a među kojima je i uvođenje poreza na kocku, praćeni su fotografijama i javnim prozivkama
82 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2013. 07:54h

Agencija za elektronske medije nije nadležna za javno emitovanje programa neke televizije, bez obzira da li je on uvredljiv, vulgaran, suprotan kodeksima i pravilnicima i ako se niko nije žalio na njega.

Takav je rezime odgovora Agencije za elektronske medije povodom višemjesečnih priloga koji se emituju sa vrha zgrade Lutrije Crne Gore, u Poslovnom centru Kruševac. Televizija 777, čiji je osnivač Lutrija, prolaznike u tom dijelu grada, stanare okolnih zgrada i zaposlene u njima, svakodnevno bombarduje uvredljivim i tendencioznim prilozima čiji su akteri osnivači i urednici „Vijesti“ i “Monitora” Miodrag Perović, Željko Ivanović, Mihailo Jovović, MANS i njihov advokat Veselin Radulović, opozicioni poslanici Nebojša Medojević, Emilo Labudović, bivši ministar finansija Milorad Katnić.

Komentari o temama koje im nijesu po volji, a među kojima je i uvođenje poreza na kocku, praćeni su fotografijama i javnim prozivkama.

Za postavljanje tog panoa sa koga se emituje program, takozvanog led displeja, nadležna je podgorička lokalna vlast. Informacije o tome da li Lutrija ima dozvolu za njihovo postavljanje su, međutim, oprečne. Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj tvrdi da im je odobrenje isteklo, dok Komunalna policija kaže da oni poštuju propise.

„Agencija nema podnesenih prigovora na rad emitera TV 777, a program ove televizije Agencija prati kroz redovni rad Sektora za monitoring“

„Od Agencije za elektronske medije niko nije tražio dozvolu ili drugi vid saglasnosti za takvo prikazivanje. Prikazivanje sadržaja putem video bima nije u nadležnosti Agencije za elektronske medije“, piše u odgovoru Agencije čiji je direktor Abaz Džafić.

Objašnjava se da Televizija 777 ima pravo da emituje televizijski program posredstvom elektronskih komunikacionih mreža i da je dostupna kroz usluge kablovskih operatera.

„Agencija nema podnesenih prigovora na rad emitera TV 777, a program ove televizije Agencija prati kroz redovni rad Sektora za monitoring“, dodaje se.

Oni međutim nijesu odgovorili na pitanje da li bilo ko može da plati javno emitovanje programa koji ne poštuje pravilnik... Umjesto toga, pozvali su novinara „Vijesti“ da Agenciji podnese prigovor na rad Televizije 777 ukoliko ga ima povodom „nekog određenog sadržaja emitovanog u okviru TV 777“.

Kaže da je nenadležan: Džafić (Foto: Zoran Đurić)

Agencija je međutim prije nekoliko godina kafićima u Podgorici zabranila da prenose fudbalske utakmice kada se Televizija In, na čijem je čelu tada bio sadašnji prvi čovjek državne RTCG Rade Vojvodić, požalila da su samo oni platili emitovanje sa tadašnjeg Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Iz Agencije je nezvanično rečeno da su ove situacije slične, ali da u slučaju obračuna sa “Vijestima” preko Lutrijine televizije niko nije podnosio prigovor.

Načelnik Komunalne policije u Podgorici Goran Janković rekao je da kontrola emitovanja programa na led displeju nije u nadležnosti Komunalne policije, navodeći da do sada nijesu imali nikakvih primjedbi građana u vezi emitovanja programa na displeju.

Sekretarijat, kako je saopšteno, "nema ovlašćenja da bilo kom subjektu izda rješenje o emitovanju TV programa".

„Vijesti nedjeljom“ nijesu dobile odgovore iz Lutrije Crne Gore na pitanja kada su i od koga dobili rješenje za postavljanje reklamnog panoa sa elektronskom izmjenom reklamnih poruka - led displeja, koji se nalazi na krovu zgrade Lutrije, da li je rješenje isteklo, a ukoliko jeste, da li su tražili njegovo produženje.

Nije odgovoreno ni na pitanje kada su i od koga dobili rješenje o emitovanju TV programa, s obzirom da se na reklamnom panou emituje i program TV 777.

Odobrenje isteklo?

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj "Vijestima nedjeljom" je saopšteno da je u prethodnom periodu AD Lutrija Crne Gore posjedovala rješenje za postavljanje privremenog montažnog objekta tipa - reklamni pano sa elektronskom izmjenom reklamnih poruka – led displej, ali da je isteklo 11. oktobra tekuće godine.

Iako je rješenje isteklo, iz Sekretarijata tvrde da iz Lutrije nijesu zatražili njegovo produženje.

Načelnik Komunalne policije Goran Janković je, međutim, saopštio da Lutrija Crne Gore posjeduje važeće rješenje Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj broj 04-U1-364-3145/13 za postavljanje led displeja na zgradi na Rimskom trgu broj 50.

"Inpekcijski nadzor za postavljene montažne objekte, kao i zaštitu od buke u životnoj sredini, vrši Komunalna policija Glavnog grada", saopšteno je iz Sekretarijata. Iz Komunalne policije je rečeno da prijave građana zbog buke nijesu dobijali.

Pravilnik: Zabranjeni napadi i kampanje

Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima, između ostalog, sadrži odredbu “pravilo druge strane”, odnosno obavezu medija da kod izvještavanja o pitanjima ili pojavama koje uključuju sukob bilo koje vrste, svim stranama koje su uključene u raspravu pruži mogućnost da u polemici učestvuju na ravnopravan način.

“Ovo načelo ne dozvoljava jednostrane napade na ličnosti, niti vođenje dugotrajnih ili ponavljanih kampanja u vezi sa pojedinim ličnostima, društvenim grupama ili institucijama, bez novih relevantnih podataka koji bi opravdali produženo ili ponovljeno izvještavanje o istoj pojavi, događaju, instituciji ili ličnosti”, objašnjava se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Agencije za elektronske medije.

Istim pravilnikom zabranjuje se podsticanje, omogućavanje podsticanja ili širenje govora mržnje.

U stavci “zaštita privatnosti” piše da, kada se u programskim sadržajima iznose navodi koji sadrže negativne konotacije na račun bilo koje osobe ili organizacije, “osobama čije se ime spominje pružiće se prilika da učestvuju u programu ili da komentarišu date navode”.

“Vijesti” su o poštovanju ovih odredbi uputile pitanja predsjedniku Savjeta Agencije za eletronske medije Ranku Vujoviću, ali on nije odgovorio na njih.

Galerija

Bonus video: