Tradicionalni božićni bazar: Svijet u malom u službi djece

Slovenački štand je bio veoma posjećen, posjetioci su uživali u domaćim proizvodima nekada najrazvijenije republike bivše SFRJ
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2013. 08:35h

Kolači i specijaliteti iz svih krajeva svijeta, kuvano vino, čaj - ruski, kineski ili turski, suveniri, rakija iz Kine, sve to juče je dočekalo posjetioce humanitarnog Božićnog bazara koji u Delta sitiju tradicionalno organizuje Međunarodni klub žena u Crnoj Gori.

Na bazaru, pod sloganom “Humanost spaja svjetove” ove godine na dvadeset štandova, među kojima su bila i dva crnogorska Fondacije Sveti Petar Cetinjski i Dona Montenegrina, sakupljan je novac za kupovinu aparata za dijagnostiku oboljenja oka i vida za odjeljenje oftalmologije Dječje bolnice u Podgorici. Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata je koorganizator ovogodišnjeg bazara, pomogla su i druga diplomatska predstavništva, lokalne i međunarodne poslovne zajednice i brojni volonteri. Organizatori će naredne sedmice saopštiti koliko je novca sakupljeno za kupovinu 26.000 eura vrijedne opreme za Dječiju bolnicu. Prošle godine na bazaru je prikupljeno 33.000 eura.

Slovenački štand je bio veoma posjećen, posjetioci su uživali u domaćim proizvodima nekada najrazvijenije republike bivše SFRJ. Mirisni kolači, kuvano vino, čak i šampanjac, a uz sve može i čuvena prekomurska gibanica. Slovenke kažu da uz štrudlu dobro ide kuvano vino, a veoma tražena je bila i orehova potica.

"Očekujemo da se posjetioci upoznaju sa našim domaćim proizvodima i specijalitetima, da kupe ono što im se najviše sviđa i na taj način Klinički centar dobije aparat neophodan za lječenje djece sa oštećenjem vida. Naravno, ovo je dobra prilika da družimo, još bolje upoznamo i napravimo nešto dobro”, kaže ambasador Slovenije Vladimir Gasparič.

Italijani su zablistai i ove godine, zaista su se potrudili da na Božičnom bazaru ponude svoje najbolje gastronomske specijalitete iz svih regija.

"Pripremili smo čuvenu palentu sa sjevera Italije, jutros je iz Napulja stigla bivolja mocarela, pripremili smo razne pice i vina, i poseban hljeb koji i nakon 15 dana stajanja ostaje mek, te kozji sir koji se na prethodnim bazarima dopao Crnogorcima", kazala je predstavnica ambasade Italije Diane Risopulos. Nije falilo ni maslina iz Gaete, vrhunskih vina iz regije Kjanti, najfinijeg maslinovog ulja, čuvene pašte, božićnih panetona, međutim, najjači utisak na sve posjetioce ostavila je ljubaznost i entuzijazam domaćina italijanskog štanda.

Uz obilje slakiša i tradicionalnih jela, ambasada Ruske Federacije pripremila je i ručno rađene suvenire, ukrase od bijele gline, grnčarske radove, ručno rađene mirisne sapune...Neizostavnu votku gosti su dobijali uz kisele krastavce.

Foto: Boris Pejović

"Kod nas su popularne palačinke sa crvenim kavijarom, ali i crvenom ribom. Imamo crni hljeb sa tradicionalnim svinjskim salom, razne kolače sa voćem i povrćem, koji veoma dobro prolaze, kao i čuveni ruski crni čaj spremljen u samovaru koji pijemo uz keksiće bubljike”, objasnio je predstavnik ambasade Jaroslav Gončarov. Teško je bilo ne zapaziti ambasadora Ruske Federacije Andreja Nesterenka sa mornarskom kapom na glavi koji je nonšalantno šetao, trgovao i razgovara sa kolegama i posjetiocima.

Ambasada Rusije je zajedno sa Moskovskim kulturnim centrom i NVO "Znam put" ugostila djecu sa posebnim potrebama, koji su izložili svoje radove.

"Među djecom sa oštećenim vidom ima fantastičnih muzičara i izvođača, kojoj u saradnji sa Centrom '1. jun' poklanjamo veliku pažnju. Dio njihovih radova izložili smo ovdje i mogu reči da izazivaju veliku pažnju posjetilaca ruskog štanda", kazala je direktor Moskovskog kulturnog centra Jelena Kotlaja.

Ukrajinska ambasadorka, Oksana Sljusarenko, stojeći pored jelke ukrašene bombonama od ukrajinske čokolade, s osmijehom je dočekivala posjetioce bazara, nudeći im ukrajinske proizvode i specijalitete. Zainteresovani su mogli da vide i tradicionalnu ukrajinsku nošnju, da kupe ukrajinske peškire, drvene tanjire sa različitim motivima urađenih posebnom tehnikom... Bilo je i votke “horilke”, desertnog vina “masandra” sa Krima, čuvenih varenika, i posnih i mrsnih i dezertnih, nacionalonog ukrajinskog hljeba - korovaja...

Foto: Boris Pejović

"Najveći dio štanda posvećen je ukrajinskim jelima kao što su kolbasa, holubći, kapusta i poznatiji boršč, a tu su i tradicionalni ukrajinski hljeb i ukrajinska čokolada", ispričali su Ukrajinci.

Uz prepoznatljive kineske ukrase, kalendare, hranu koja je pripremana na štandu i brzo prolazila, razne čajeve, našla se i - rakija, do sad neviđena na bazaru.

U brzini spremanja hrane, ali i redu zainteresovanih, “komšijama” Kinezima parirali su ljubazni Njemci čije su tople galete i kuvano vino mirisali Deltom, a ambasador Pijus Fišer sa svima je zastao da popriča i preporuči nešto sa štanda.

Ove godine, na bazaru se nisu pojavili predstavnici ambasada Hrvatske, Velike Britanije, Francuske i Albanije.

Najbolje dekorisani štand imala je ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata, slijede štandovi ambasada Rusije i Kine. Prema ocjeni organizatora i gostiju, najprijatnije osoblje je juče je bilo na štandovima Mađarske, Austrije i Njemačke. Najoriginalniji proizvodi ponudili su Rusi, osoblje ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata i Italije.

Galerija

Bonus video: