Herceg Novi: Vandali uništavaju putokaze

"Planinarski savez sistematski radi na postavljanju signalizacije, ulažući napore da i naše planine dobiju planinarsku infrastrukturu u skladu sa standardima ostalih evropskih zemalja"
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2013. 14:23h

U hercegnovskom zaleđu u planini Orjern učestalo je vandalsko uništavanje i oštećenje informativnih tabli i signalnih obilježja, kazao je načelnik sekcije za markiranje i vodičku službu Planinarskog kluba Subra Željko Starčević.

Na saobraćajnici Herceg Novi - Trebinje na mjestu gdje se odvaja put za selo Kruševice iskrivljeni su i djelimično iščupani putokazi za mountain biking (planinski biciklizam).

"Nažalost ovo nije usamljen slučaj. Proteklih godina po Orjenu smo imali više sličnih slučajeva na vertikalnoj signalizaciji planinarskih staza, a u Crkvičkom dijelu zabilježili smo i krađu smjerokaza u kompletu sa nosećim stubovima”, ističe Starčević.

On navodi da su primjeri uništavanja i krađa u cijeloj Crnoj Gori još drastičniji.

"Planinarski savez Crne Gore sistematski radi na postavljanju vertikalne signalizacije, ulažući napore da i naše planine dobiju planinarsku infrastrukturu u skladu sa standardima ostalih evropskih zemalja i potrebama, odnosno navikama naših gostiju”, objašnjava Starčević.

"Putokazi koji su rađeni po uzoru na one iz austrijskih Alpa na Balkanu nažalost teško "puštaju korijen" i utisak je da su još češće na meti vandala i lopova nego uobičajena saobraćajna signalizacija”, primjećuje Starčević.

I pješačke staze kroz Orjen koje su nastajale u doba turske i austrugarske vladavine Bokom Kotorskom, prema ocjeni Starčevića, su posljednjih decenija sve ugroženije prije svega, zbog nekontrolisane gradnje koje mogu biti izuzetan su potencijal za turističku valorizaciju.

Orjen, sa 1.894 metara najviša planina na Jadranu, osim zbog morfoloških i biljnih vrsta, privlačan je i zbog materijalnih ostataka iz prošlosti, prije svega austrougarskih fortifikacionih objekata, puteva i pješačkih staza.

Galerija

Bonus video: