MANS od države traži 6.000 zbog hapšenja šest njihovih aktivista

Aktivisti MANS-a nezakonito su uhapšeni 25. novembra tokom performansa povodom povećanja PDV-a, ispred Skupštine Crne Gore
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2013. 10:57h

Predstavnici MANS-a tužbom od države Crne Gore traže 6.000 eura, zbog neosnovanog hapšenja i bahatosti policije.

U Osnovnom sudu je počelo suđenje po toj tužbi.

Šest aktivista MANS-a nezakonito su uhapšeni 21. juna tokom performansa povodom povećanja PDV-a, ispred Skupštine Crne Gore.

U tužbi MANS ukazuje na brutalno kršenje osnovnih ljudskih prava, zbog kojeg traži nadoknadu nematerijalne štete.

Pomenuti predmet dobila je sutkinja Osnovnog suda Ognjana Boljević.

Punomoćnik MANS-a, advokat Veselin Radulović, na ročištu je tražio da se kao svjedoci u predmetu saslušaju ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović.

Boljević je saopštila da će se naknadno izjasniti da li će oni biti saslušani.

Na glavnoj raspravi koja je zakazana za 7. februar biće saslušani uhapšena izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović, direktor monitoring programa Vuk Maraš i aktivisti Mitar Batrović, Jelena Radonjić-Mandić, Bajo Danilović i Ivan Bakić.

S obzirom da Raduloviću nije dostavljen nalaz Unutrašnje kontrole u vezi hapšenja aktivista, Boljević je saopštila da će tražiti da se isti dostavi sudu.

Kako je ranije saopšteno iz MANS-a, Osnovnom sudu su predloženi dokazi iz kojih se potvrđuje da je policija prekršila više osnovnih ljudskih prava propisanih Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i to:

"Pravo na pravni lijek protiv odluke o proizvoljnom lišenju slobode, pravo na slobodu i sigurnost, na odbranu, na promptno obavještenje o razlozima hapšenja, na obavještenje o prirodi i razlozima optužbe, na nezavisan sud, na pretpostavku nevinosti, na slobodu izražavanja i pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja", naveli su iz MANS-a.

Iz te NVO ranije su saopštili da se protiv aktivista MANS-a u Sudu za prekršaje vodi čak 16 prekršajnih postupaka zato što su se usudili da se javno usprotive povećanju PDV-a.

Stolovi na trotoaru mogli bi da ih koštaju 530 eura

Postavljanje plastičnih stolova na trotoaru u centru grada, zbog potpisivanja peticije protiv povećanja PDV-a u junu, MANS bi moglo da košta 530 eura.

U Sudu za prekršaje je održano ročište povodom pokrenutog prekršajnog postupka Komunalne policije protiv MANS-a. Komunalna policija pokrenula je postupak zbog navodnog kršenja Zakona o komunalnim djelatnostima.

Advokat Veselin Radulović, ranije je zatražio sudsko odlučivanje povodom naloga Komunalne policije da MANS plati 500, a izvršna direktorka Vanja Ćalović 30 eura zbog prekršaja.

Radulović je, pred sutkinjom Nadom Bjeković, kazao da Komunalna policija nije dostavila prekršajne naloge, što je suprotno Zakonu o prekršajima.

"Pored toga ističem da je Komunalna policija prekršajne naloge uručila 7 dana nakon što je prekršaj, navodno, počinjen", istakao je Radulović.

Galerija

Bonus video: