Đurišić: Avioni otplaćuju dug Montenegro Airlinesa

Ako neko ne želi ovaj “dug” može da proda avion i da ga namiri, pa duga neće biti, kazao je Đurišić
110 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Đurišić, Foto: Savo Prelević
Zoran Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.12.2013. 08:12h

Bivši predsjednik Borda direktora Montrenegro erlajnsa Zoran Đurišić negirao je da je dug te kompanije za njegovog mandata dostigao 69 miliona eura, kako to tvrdi novo rukovodstvo kompanije na čelu sa Daliborkom Pejović.

Đurošić je juče “Vijestima” poslao izjavu povodom tumačenja podataka o dugovima u medijima, tvrdeći da se tvrdnja o ukupnom dugu po svim osnovima od 69 miliona eura “ne objašnjava i ne argumentuje, pa ga mediji dalje prenose u potpuno pogrešnom svjetlu”.

“Stiče se utisak da je dug – gubitak, te da su sve to 'skandalozni' i 'frapantni' poslovni rezultati. Pomenuti dug od 69 miliona eura sadrži u sebi kreditna zaduženja kompanije utrošena za nabavku flote. Gotovo polovina ovog iznosa se odnosi samo na ugovor o kupovini kroz finansijski lizing jednog aviona tipa 'embraer E195'. Ovaj finansijski lizing traje 12 godina, a započeo je u julu 2010. Anuiteti su šestomjesečni i iznose po 1,8 miliona dolara. Po ovom osnovu postoji 'dug', ali zauzvrat imamo avion koji stvara više od deset miliona prihoda godišnje, iz kojih je do ovog trenutka taj avion sam sebe finansirao”, kaže Đurišić.

Napominjući da kompanija koja u floti ima osam modernih aviona mora imati i kredite iz kojih je finansirala flotu, on je kazao da “ako neko ne želi ovaj 'dug' može da proda avion i da ga namiri, pa duga neće biti”.

“Tačno je da kompanija ima dugove koji su dospjeli na današnji dan. To su dugovi prema JP 'Aerodromi CG' i Agenciji za kontrolu letjenja. Po zaključcima Vlade iz 2012. godine, dio ovih dugovanja je trebalo davno da bude otpisan. U uslovima globalne finansijske krize, ekstremno visoke cijene goriva, sve su se aviokompanije u svijetu suočile sa gubicima i ogromnim poteškoćama. Vlada je procijenila da je u lancu nekoliko privrednih subjekata koji čine vazdušni saobraćaj, ukupan teret krize pao na jednu kariku, aviokompaniju, pa je usvojila Program restrukturiranja kompanije i donijela zaključke kojim se Montenegro erlajns rasterećuje dijela duga prema Agenciji i Aerodromima CG, takođe državnom preduzeću, ali nebudžetskoj, dakle komercijalnoj firmi”, podsjeća Đurišić.

On dodaje da je zato jedan takav otpis napravljen u knjigama MA, ali oni još nijesu do kraja realizovani i taj otpis nije napravljen i u knjigama drugog preduzeća: “Upravo je ovo bio predmet nalaza Državne revizorske institucije, a i revizije koju je sada učinio novi Odbor direktora... Postoji i dug prema Upravi prihoda po osnovu poreza i doprinosa. Taj dug je takođe predmet Programa restrukturiranja kompanije, ali on nije otpisan, njega kompanija nije oslobođena, niti su poreski obveznici u tom dijelu zakinuti, već je na osnovu zaključka Vlade i Uredbe koja to tretira, plaćanje ovog duga reprogramirano, kako bi se kompanija u jednom periodu vremena finansijski rasteretila”.

Uložili preko 60 miliona dolara u flotu

Đurišić ističe da je MA uložio veliki trud i umješnost da Crnoj Gori obezbijedi flotu od osam modernih aviona i da je za šesnaest godina prevezeno više od pet miliona putnika, čime je dat ogroman doprinos razvoju privrede i rastu BDP-a.

“Samo u posljednjih šest godina, i isključivo iz sopstvenog poslovanja, u flotu smo uložili preko 60 miliona dolara. Nije bilo nikakvih subvencija države u tom periodu, nikakvog zavlačenja ruke u džep poreskih obveznika. Sva pomoć Vlade je bila sadržana u zaključcima koji su trebali da obezbijede otpise, a koji se zapravo do sad nijesu ni dogodili. Stvarni gubitak od cca 20 miliona eura predstavlja daleko najbolji rezultat jedne aviokompanije u regionu u odnosu na broj aviona i obavljeni posao”, tvrdi Đurišić.

Bonus video: