Grahovo se više ne nada banji: Radnici traže raskid ugovora s Rusima

"Hotel i dalje stoji ruiniran, a da je sreće već je trebalo da nikne novi. Vlasnika još nijesmo gledali. Pokrenuli smo i sudski spor kako bi naplatili naša potraživanja"
88 pregleda 6 komentar(a)
Grahovo, ruinirani hotel, Foto: Ivan Petrušić
Grahovo, ruinirani hotel, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.12.2013. 17:14h

Radnici Zemljoradničke zadruge “Grahovo” održali su sastanak u istoimenom ruiniranom hotelu koji se nalazi u centru varoši zbog, kazali su, teške situacije u kojoj se nalaze.

Imovina Zadruge, u pitanju je 5.771 metar kvadratni zemljišta i objekat hotela “Grahovo”, prodati su ruskoj firmi “Grahovo Medical Centar” iz Herceg Novog za nepuno 432 hiljade eura.

Hotel “Grahovo” i 5.771 metar kvadratni zemljišta prodati su ruskoj firmi “Grahovo Medical Centar” iz Herceg Novog za nepune 432.000 eura. U varoši je trebalo da budu izgrađena 38 apartmana, ordinacije, rekreativni i prateći sadržaji, a u planu je bila i gradnja stanova za osoblje

“Tražimo raskid ugovora i povezivanje radnog staža od 2000. do 2007. i od 2010. do danas. Kada je novi vlasnik preuzeo Zemljoradničku zadrugu uplatio nam je staž za dvije godine, za koliko smo i primali minimalac. Nakon toga ništa. Hotel i dalje stoji ruiniran, a da je sreće već je trebalo da nikne novi.

Vlasnika još nijesmo gledali. Pokrenuli smo i sudski spor kako bi naplatili naša potraživanja. U pitanju je 18 aktivnih radnika i pet penzionera kojima takođe nije povezan sav radni staž“, saopšteno je na sastanku.

U kupoprodajnom ugovoru, u članu10, stoji da će kupac u narednih pet godina u razvoj privrednog društva na Grahovu uložiti pet miliona eura, u novcu, stvarima i radovima za izgradnju novog objekta - banje (SPA), prema dinamici koja će biti utvrđena biznis planom kupca.

Stoji i da socijalni program za, tada, 19 zaposlenih predviđa da kupac u naredne dvije godine ne može raskinuti radni odnos osim uz pisanu saglasnost radnika i uz isplatu otpremnine, te u slučajevima i pod uslovima propisanim Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom.

Od sklapanja ugovora je prošlo šest godina i još se, kada je gradnja u pitanju, nije krenulo sa “mrtve tačke”.

“Radnici su pokrenuli spor za nadoknadu štete jer od 2010. godine ne primaju plate. Ugovor je zaključen 2007. godine i kupac je preuzeo obavezu da preuzme sve radnike, zaključi sa njima ugovor na neodređeno vrijeme i da im isplaćuje platu shodno opštem i granskom kolektivnom ugovoru.

Vojinović: Kome se obratiti?

Advokat Milan Vojinović zastupa 24 radnika a za jednog otpuštenog je dobio presudu da vlasnik mora da ga vrati u radni odnos, ali ne znaju kome da se obrate da bi ona bila i realizovana

Niko još nije imao priliku da vidi vlasnika i razgovara sa njim. Firma je i dalje aktivna i nije uveden stečaj“, kazao je „Vijestima“ Milan Vojinović, advokat koji zastupa radnike.

Prema njegovim riječima, on zastupa 24 radnika a za jednog otpuštenog je dobio presudu da vlasnik mora da ga vrati u radni odnos, ali ne znaju kome da se obrate da bi ona bila i realizovana.

„Zadruga je prestala da postoji 2000. godine, a ruski biznismeni su je kupili sedam godina kasnije. Iako nijesu imali obavezu uplatili su zaposlenima radni staž od 2000. godine do danas.

Problem je što Fond PIO neće da prizna staž od 2000. do 2007. godine jer u tom periodu Rusi nijesu bili vlasnici zadruge“, kazao je predsjednik MZ Grahovo Zdravko Bošković, koji je i izvršni direktor firme „Grahovo Medical centra“.

On je ranije objasnio da ostvarivanje ideje kasni “zbog neopravdanih problema u izradi projektne dokumentacije, od koje investitori zahtijevaju rješenje koje će se uklopiti u prirodni ambijent i zadovoljiti visoke estetske i funkcionalne standarde”.

Centar, čija gradnja je posljednji put najavljena proljetos, bi trebalo da ima 38 apartmana, ordinacije, rekreativne i druge prateće sadržaje, a u planu je i gradnja stanova za osoblje.

Bonus video: