Škole i vrtić u Kolašinu bez grijanja na minus 16

"Nevjerovatno je da pri ovolikim mrazevima djeca ulaze u nezagrijane učionice, pa čak i oni najmlađi koji su u vrtiću"
11 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 06.12.2013. 09:26h

Roditelji učenika OŠ „Risto Manojlović“ pobunili su se što u učionicama tokom prijepodnevne smjene nije bilo grijanja, iako je temperatura 5. decembra u tom gradu u jutarnjim satima bila -16 stepeni Celzijusa.

Prema riječima Mija Vlahovića, čije je jedno dijete predškolskog uzrasta, grijanja nije bilo ni u vrtiću.

"Nevjerovatno je da pri ovolikim mrazevima djeca ulaze u nezagrijane učionice, pa čak i oni najmlađi koji su u vrtiću. S obzirom da imam dijete i u osnovnoj školi, znam da ni tamo nije bilo grijanja. U ime svih roditelja, koji možda nemaju hrabrosti za to, apelujem na nadležne i iz škole i ministarstva da obezbijede dovoljne količine goriva, kako se kolašinska djeca ne bi smrzavala. Nije pošteno reći da za to nema novca", poručio je Vlahović.

U upravi Osnovne škole "Risto Manojlović" tvrde da je gorivo za grijanje obezbijeđeno, a da to što su, rekli su, juče učionice bile samo na kratko hladne je uzrokovano "nekim drugim problemima".

Direktor škole Zoran M. Rakočević za “Vijesti” je rekao da grijanje nije radilo zbog problema sa strujom.

"Kao što je poznato, u toku su radovi na trafo-stanici na Brezi, zbog čega struja nestaje nakratko. Kada je struja došla, greškom su zamijenjene faze, pa pumpa u sistemu grijanja nije mogla da funkcioniše. Zbog toga, dok je otklonjen kvar, grijanje nije radilo. Dovoljne količine goriva su obezbijeđene, večeras stiže jož mazuta, tako da roditelji nemaju razloga za brigu", kazao je Rakočević.

Direktor tvrdi da se u prostorijama škole toplota zadržala od prethodnog dana, pa su uslovi za nastavu bili dobri uprkos tome što grijanje prije podne nije funkcionisalo.

Prema Rakočevićevim riječima, temperatura u učionicama je bila 14 stepeni i pored hladnih radijatora.

Zbog toga što koriste isti sistem, grijanja juče prijepodne nije bilo ni u srednjoj i školi za osnovno muzičko obrazovanje, ali ni u predškolskoj ustanovi „Sestre Radović“.

Bonus video: