NPCG kandiduje Biogradsku goru za UNESCO listu Svjetske baštine

Nacionalni park Biogradska gora se nalazi na UNESCO-voj Tentativnoj listi prirodnih i kulturnih dobara
2 komentar(a)
Biogradska gora, Foto: Arhiva Vijesti
Biogradska gora, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.12.2013. 17:45h

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) iniciraće da proces nominacije i uključenja nacionalnog parka Biogradska gora u UNESCO listu Svjetske prirodne i kulturne baštine bude što brži.

Nacionalni park Biogradska gora se nalazi na UNESCO-voj Tentativnoj listi prirodnih i kulturnih dobara.

Tentativna lista UNESCO je popis onih područja koji se nalaze na teritoriji zemalja članica za koje se smatra da su relevantne za upis na Listu svjetske baštine.

Crna Gora je bila domaćin Druge međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka, na kojoj su predstavnici ministarstava Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije potpisale dokument Big Win 2 for Dinaric Arc.

Tim dokumentom su se države obavezale da će u narednom periodu zajedno raditi na daljoj zaštiti, održivosti i unaprijeđenju zaštićenih područja u pojasu Dinarida.

Direktor NPCG Zoran Mrdak je kazao i da je jedna od obaveza upisivanje čitave površine Skadarskog jezera koje pripada Crnoj Gori na Ramsar listu.

Među obavezama NPCG su i zrada petogodišnjih menadžment planova za pet nacionalnih parkova (2015-2020), kao i prekogranična saradnja u NP Prokletije.

Mrdak je kazao i da je više od 200.000 posjetilaca platilo ulaznicu u tri nacionalna parka: Durmitor, Biogradska gora i Skadarsko jezero, te da je povećanje posjeta Nacionalnim parkovima veće u odnosu na povećanje posjeta Crnoj Gori.

Među zaključcima konferencije najviše se ističe potreba za stvaranjem formalnog udruženja Parkovi Dinarskog luka, kao i činjenica da se zaštićenim područjima mora naći mjesto na političkoj i ekonomskoj agendi u svim državama regije.

"Zaštićena područja moraju postati relevantna kako bi mogla obavljati svoju glavnu funkciju - zaštitu biološke raznolikosti. Parkovi treba da budu dio razvoja regije u kojoj se nalaze i pokretačka snaga koja će naći načina da se unaprijedi kvalitet života ljudi koji žive u njima ili oko njih, a da se pri tome temeljne prirodne vrijednosti ne naruše", kazao je direktor programa WWF Mediteran Deni Porej.

Učesnici konferencije kojih je bilo iz više od 70 zaštićenih područja regije izrazili su želju i da se udruže u formalnom smislu u udruženje Parkova Dinarskog luka.

Bonus video: