Radulović za člana Komisije za istraživanje ubistava i napada na novinare

Iz MANS-a navode da su ubijeđeni da MUP dobro zna da je ta NVO sa najviše iskustva u istraživanju i procesuiranju svih oblika kriminala
4 komentar(a)
Veselin Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Veselin Radulović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.12.2013. 16:42h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) predložila je pravnog savjetnika te nevladine organizacije (NVO), Veselina Radulovića, za člana Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i ubistava novinara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pozvalo je NVO da predlože kandidata za člana Komisije, čije je formiranje predviđeno Akcionim planom za poglavlje 23. NVO će u Komisiji imati jednog predstavnika, a pravo predlaganja kandidata imaju organizacije čije je područje djelovanja vezano za tu oblast.

Iz MANS-a su naveli da su ubijeđeni da MUP veoma dobro zna da je to NVO sa najviše iskustva u istraživanju i procesuiranju svih oblika kriminala.

"Posebno onih koja se ogledaju u nepostupanju, odnosno nečinjenju nadležnih organa i odgovornih lica u tim organima, što je bio i glavni razlog za odluku da se ova Komisija formira", kaže se u saopštenju MANS-a.

Takođe, kako su naveli, oblast slobode izražavanja i kršenje tog osnovnog ljudskog prava, posebno radnjama državnih organa, ali i kroz odsustvo pravovremenog i zakonitog djelovanja, predstavljaju oblasti kojima se MANS bavio u prethodnom periodu.

"Očigledno je da u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima nadležni organi nijesu adekvatno reagovali, jer je značajan broj tih slučajeva, a posebno oni najteži, ostajao nerasvijetljen", smatraju u MANS-u.

Prema njihovim riječima, takva praksa je nedopustiva i opasna, jer podstiče uvjerenje akterima takvih nedjela i drugima koji su spremni na njih, da država odobrava takvo nasilje i da će takva krivična djela ostajati nekažnjena i ubuduće.

"Takođe, nekažnjeni napadi i nasilje nad novinarima mogli bi biti podstrek da se nasilje proširi i prema NVO sektoru, ali i prema bilo kojem pojedincu i grupi koji bi javno govorili ili pisali na isti način na koji su to činili novinari koji su bili žrtve", upozorili su iz MANS-a.

Oni su naveli da je Radulović učestvovao u većini aktivnosti MANS-a iz oblasti koja je u vezi sa zadatkom Komisije, kao i u aktivnostima drugih subjekata.

"Zato smo sigurni da bi učešće MANS-a u ovoj Komisiji preko kandidata koji je predložen, doprinijelo da Komisija ostvari zadatak i svrhu zbog koje je formirana", poručili su iz te NVO.

U MANS-u smatraju da je učešće njihovog predstavnika u radu Komisije neophodno.

"Očekujemo da MUP to prepozna, i kroz izbor člana Komisije koga je MANS predložio pokaže volju da Komisija ostvari zadatak zbog koga će se formirati", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: