Nakon optužbi Sindikata, Klica suspendovao predsjednicu

U direktorovom rješenju navodi se da je Jelena Dragović privremeno udaljena sa posla zbog “teže povrede radne obaveze”
386 pregleda 18 komentar(a)
Elvir Klica, Foto: Zoran Đurić
Elvir Klica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.08.2018. 13:37h

Predsjednica Sindikata i članica Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore Jelena Dragović, suspendovana je sa posla nakon što je direktora tog preduzeća, Elvira Klicu, optužila za mobing, a “Vijestima” iznijela niz sumnji u njegov nezakonit rad. Ona je suspendovana u petak 27. jula, dan nakon što su “Vijesti” uputile pitanja direktoru NP o optužbama sindikata.

Ona tvrdi da joj Klica nije dozvoljavao da izlazi na teren, da izbjegava sastanke sa njom, iako mu se, kao predsjednica Sindikata, obraćala nekoliko puta na temu rješavanja stambenog pitanja zaposlenih u NP Durmitor.

Dodaje da je trpjela i verbalno nasilje jednog od saradnika koje je Klica angažovao po ugovoru o djelu i kojeg je kao svog predstavnika poslao na sastanak, a da prethodno Dragović, kao stalno zaposlenu, nije informisao o tome.

“Vijesti” su juče objavile niz optužbi na Klicin rad, koje su, pred Dragović, iznijeli i predsjednik i sekretar Sindikata uprave i pravosuđa, Nenad Rakočević i Predrag Spasojević. Oni su najavili i podnošenje prijava protiv direktora.

U rješenju o suspenziji navodi se da je Dragović privremeno udaljena sa posla zbog “teže povrede radne obaveze”. Protiv nje je, kako se navodi, prethodno pokrenut disciplinski postupak, pored ostalog jer je predložila prodaju sanitarne šume u NP, na osnovu čega je Vlada dala saglasnost i šuma je prodata preduzeću iz Rožaja Wood Procesing. To preduzeće je, kasnije, zbog uvida u loše stanje kupljene šume, tražilo raskid ugovora, pa su NPCG morali da povrate10.000 eura.

Taj događaj u Sindikatu uprave i prvosuđa, čiji je Sindikat NPCG član, smatraju mogućim okidačem kojim se, kako navode, Dragović želi ostaviti bez posla.

Prema njenim riječima, disciplinski postupak je pokrenut na zahtjev direktora NP Prokletije Admira Lalića, a na osnovu izvještaja Mirze Osmančevića, šefa službe zaštite u tom parku, koji je “osuđen na tri mjeseca ili godinu dana uslovno zbog svoga rada u nacionalnim parkovima”.

“Kako je direktor NPCG odmah povjerovao u iskaz čovjeka protiv kojeg se vodi još jedan krivični postupak, zbog čega je trebalo da bude smijenjen i da mu se oduzme licenca za rad. Ali, sve to govori u prilog činjenici kakvi ljudi su zaštićeni u preduzeću NPCG i kojoj partiji pripadaju”, rekla je Dragović, aludirajući na članstvo Lalića i Klice u SD.

Pojašnjavajući slučaj zbog kojeg je protiv nje pokrenut disciplinski postupak, ona je kazala da je, kao stručni saradnik za šumarstvo, sa još četiri člana iz NPCG, bila u komisiji koja je potpisala predlog Upravnom odboru.

“Ne samo za odjeljenja u NP Prokletije, već i za odjeljenja u NP Durmitor i Biogradska gora. UO je naš predlog proslijedio Vladi, nakon čega je objavljen i javni poziv, na koji se, za prodaju sanitarne šume u NP Prokletije, javio jedan ponuđač, Wood Procesing d.o.o iz Rožaja”, ispričala je ona.

Direktoru NPCG je, kako je dodala, tada rekla da ne bi trebalo da sklapa ugovor sa kupcem prije izlaska na teren, dok ne okopni snijeg. “Uprkos tome, Klica je u decembru sklopio ugovor i stranka je, potpisujući da šumu kupuje u viđenom stanju, što nije bio slučaj, uplatila ukupan iznos od 10.000 eura”, kazala je Dragović.

Kupac je početkom maja od Admira Lalića tražio da se ipak izađe u obilazak terena.

Dragović je tada sugerisala da se sačeka da snijeg okopni i upozorila direktora, kako je kazala, da šuma možda nije kvalitetna.

“Kad smo izašli na teren, vidjeli smo da je pola stabala u međuvremenu istrulilo, nešto je i popadalo, slomilo se… Na osnovu toga smo napravili zapisnik i predložili da je bolje da šuma ostane kakva jeste, da se ne siječe jer u takvom stanju u kojem je sad, stvara potreban humus”, kazala je Dragović, navodeći da je kupac na kraju odustao i tražio da mu se vrati novac.

U obilazak išli grupno, ona će “platiti”

U obilazak šume, zbog čije prodaje je direktor disciplinski goni, je prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, pored Dragović bilo još sedam osoba, među kojima Mersad Čolović, iz firme Wood Procesing, šumarski inspektor Hakija Jasavić, Slobodan Stijepović iz NPCG, te četvoro zaposlenih iz NP Prokletije - Denis Rugovac, Orhan Musić, Admir Šestović i Bojan Otašević.

Uprkos tome što su izvještaj sa terena potpisali i njen kolega Stijepović i ona, Klica samo Dragović tereti da je nanijela štetu NPCG zbog ugovora koji su morali da raskinu.

Bonus video: