Janina Hrebičkova

Nova šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori stupila na dužnost

Hrebičkova će rukovoditi Misijom OEBS-a sa sjedištem u Podgorici, koja zapošljava 40 službenika iz inostranstva i iz Crne Gore
3 komentar(a)
Janina Hrebičkova, Foto: Evropske-hodnoty.blog.ihned.cz
Janina Hrebičkova, Foto: Evropske-hodnoty.blog.ihned.cz
Ažurirano: 02.12.2013. 16:32h

Ambasadorka Janina Hrebičkova iz Republike Češke stupila je danas na dužnost šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Ambasadorka Hrebičkova je bila direktorica Odjeljenja za ljudska prava i tranziciju u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Češke (2011-2012.). Bila je ambasadorka na Kosovu (2008-2011.) i zamjenica stalnog predstavnika Republike Češke pri Ujedinjenim Nacijama (2004-2008.). Tokom 2003.godine obavljala je funkciju ambasadorke bez portfelja u Iraku i koordinirala projektima vezanim za rekonstrukciju i jačanje kapaciteta u toj zemlji.

Prije angažmana u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Češke, radila je u nekoliko mirovnih misija Ujedinjenih Nacija, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Kosovo.

Hrebičkova će rukovoditi Misijom OEBS-a sa sjedištem u Podgorici, koja zapošljava 40 službenika iz inostranstva i iz Crne Gore. OEBS je u Crnoj Gori prisutan od 2002. godine.

Njena ranija karijera bila je vezana za novinarstvo. Radila je za češke i za nekoliko međunarodnih medija. Magistrirala je na Karlovom Univerzitetu u Pragu, a doktorirala u oblasti komparativne lingvistike i književnosti.

Preporučujemo za Vas