Diskriminacija osoba sa HIV-om: Stigmatizuju i ljekari

Najsabija karika u borbi protiv te bolesti testiranje trudnica u prvom trimestru na HIV i da na tom treba raditi
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2013. 15:43h

U Crnoj Gori je ove godine otkriveno 11 novih slučajeva HIV/AIDS-a, a jedna osoba je preminula od posljedica te bolesti, poručila je dr Aleksandra Marjanović pred skupštinskih Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

On je, na sjednici posvećenoj obilježavanju 1. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, napomenula da je taj broj smanjen u odnosu na 2012., kada je otkriveno 13 novih slučajeva.

“Od 1989. godine kada je registvoan prvi slučaj, 153 osobe su oboljele od HIV/AIDS-a, umrlo je 39 ljudi. Zabrinjava što su ovo samo podaci za koje mi znamo, a postavlja se pitanje koliko je njih ostalo izvan sistema”, kazala je Marjanović.

Ona je kazala da se procjenjuje da trenutno oko 460 ljudi u Crnoj Gori ima HIV.

Kazala je da je najsabija karika u borbi protiv te bolesti testiranje trudnica u prvom trimestru na HIV i da na tom treba raditi.

Marjanović je napomenula da postoji nekoliko primjera diskriminacije da su ljekari reagovali neprimjereno na informaciju da njihov pacijent ima infekciju.

“Jedan primjer je da je pacijent kod izabranog doktera došao da traži upšut za konzilijum infektorloga, ali je ljekar istrčao iz ordinacije na informaciju da je HIV pozitivan i javno rekao ono što mu je pacijent povjerio”, kazala je ona.

Poslanik DPS Halil Duković rekao je da smatra da je riječ o nekim ranijim primjerima, te da sumnja da su ljekari ti koji su needukovani o toj infekciji.

Marjanović je odgovorila da obrazovanje ljekara nije ujednačneno u svim krajevima, te da ipak treba raditi na njihovoj edukaciji u manjim sredinama.

Predstavnica CAZAS-a Sanja Šišović kazala je da Globalni fond podržava projekte prevencije i ranog otkrivanja infekcije i borbe protiv bolesti do 2015. godine, te da nakon isteka tog roka treba raditi na obezbjeđivanju novca za te potrebe na druge načina.

Predsjedavajući Zoran Jelić pozvao je Šišović da uputi inicijativu tom skupštinskom tijelu, kako bi zauzeo stav i učinilo što je u njegovoj nadležnosti po tom pitanju.

Galerija

Bonus video: