Alković: Nisam protiv domaće sorte masline

Alković je ponovio da sorta žutica nije intenzivno gorka, ali da to “svakako ne umanjuje njen kvalitet”
507 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2013. 21:16h

Član Upravnog Odbora Društva maslinara Bara i vođa crnogorskog panela za senzorsku analizu maslinovih ulja Ćazim Alković odgovorio je juče sugrađaninu i kolegi iz Društva Petru Miliću, povodom njegovog komentara Alkovićevih stavova o domaćoj sorti masline žutica.

Milić, kaže Alković, nije dobro pročitao njegov intervju “Vijestima” od 18. novembra.

“Kaže da ja ne poznajem osnovne biološke osobine žutice i da zagovaram sadnju stranih sorti. Nasuprot tome, ja sam izjavio da su Slovenci sadili italijanske sorte i da je jedna oštra zima uništila sve zasade osim zasada autohtonih sorti, te da naši maslinari, a naravno i ja, prevashodno zagovaraju sadnju naše autohtone sorte žutice, ali to ne znači da treba zanemariti ostale sorte. Tačno je da sam naveo da žutica ne rađa svake godine, što se i ove godine potvrdilo. Ne znam na što je Milić mislio kada je pisao o neradu maslinara, u mojem tekstu lijepo piše da se navodnjavanjem, rezidbom, ranom berbom, stvaraju preduslovi da maslina češće i obilnije rađa”, akcentuje Alković, dodajući da je “apsolutno netačna” Milićeva tvrdnja da on umanjuje kvalitet domaćeg ulja.

“Ja sam odrastao u porodičnoj uljari, uz maslinovo ulje od naše sorte žutice, i to je ulje čiji ukus i miris ja najviše volim. Pored vjekovne tradicije, imao sam sreću da se iz oblasti maslinarstva obučavam u najeminentnijim centrima u svijetu. U krovnoj svjetskoj organizaciji za maslinu (IOC) u Madridu sam pohađao obuke kod najeminentnijih stručnjaka za maslinarstvo, što potvrđuju i moji sertifikati. Obuku za senzorskog ocjenjivača i vođu panela za senzorsku ocjenu sam završio u italijanskoj nacionalnoj organizaciji ocjenjivača. Moja želja da što više naučim o maslinovom ulju i angažman u Društvu maslinara su mi omogućili da posjetim mnogobrojne maslinarske zemlje, pa sam tako imao priliku da uz stručni nadzor degustiram ulja u Turskoj, Španiji, južnoj i sjevernoj Italiji, Albaniji i Hrvatskoj”, naveo je Alković.

On je ponovio da sorta žutica nije intenzivno gorka, ali da to “svakako ne umanjuje njen kvalitet”, dodajući da je učestvovao u prekograničnom projektu sa Hrvatskom kada je profesionalni panel Zavoda za mediteranske kulture izradio organoleptički profil za žuticu.

“Taj profil potvrđuje moje tvrdnje da žutica nije intenzivno gorka, a takođe i nalazi Nacionalne organizacije senzorskih ocjenjivača Italije 'ONAOO'. Naglašavam, ulje od naše sorte žutice je izvanrednog kvaliteta ali, samo pod uslovom da su plodovi masline zdravi, da se uberu rano, brzo prerade na temperaturi nižoj od 28 stepeni Celzijusa i da se ulje čuva u odgovarajućim uslovima”, zaključio je Alković.

Alković je ponovio da sorta žutica nije intenzivno gorka, ali da to “svakako ne umanjuje njen kvalitet”

On piše i da se Milić upustio u kritiku “nečega što se ne može kritikovati, jer su moji navodi apsolutno tačni i za sve što sam izjavio posjedujem dokaze”, uz poruku da bi “bilo bolje da je energiju potrošenu na demanti mojih navoda usmjerio u organizaciju Skupštine Društva, čiji je predsjednik, a čiji statut ne poštuje ili iz neznanja ili iz nekih interesa”.

On je naglasio da Milić već treću godinu ne saziva Skupštinu iako mu Statut to nalaže “makar jednom godišnje”.

“Nadam se da je svima jasno da to nije u interesu maslinara i maslinarstva”, kaže Alković.

Galerija

Bonus video: