Kiprani platili 1,2 miliona za remont u Jadranskom brodogradilištu

Jedna od najvećih brodarskih kompanija, MSC sa Kipra, remontovala je u brodogradilištu devet brodova, a do kraja godine trebalo bi da uplovi još jedan
86 pregleda 0 komentar(a)
brod, Bijela, Foto: Slavica Kosić
brod, Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.12.2013. 15:29h

Brodovi “Sveti Stefan II Montenegro Lines” i “MSC Jordan” isplovili su za vikend iz Jadranskog brodogradilišta, nakon završenog remonta.

Na brodu Sveti Stefana su proteklih desetak dana rađeni brodoželjezni, bravarski, cjevarski i mehaničarski radovi, odnosno pranje i farbanje oplate.

Na MSC Jordan remont je trajao dva mjeseca i ugrađeno je oko 300 tona čelika, a vrijednost posla je oko 1,2 miliona eura.

Jedna od najvećih brodarskih kompanija MSC sa Kipra, sa preko 100 brodova, jedna je od rijetkih koje još ugovaraju veliki obim remnota. U brodogradilištu je remontovano devet njihovih brodova, a do kraja godine trebalo bi da uplovi i MSC Suec.

Tehnički direktor Maksim Zloković kazao je da je uobičajeno da krajem godine ima manje brodova, ali očekuje da bi u decembru u brodogradilište trebalo da uplovi pet-šest brodova.

“Bolja uposlenost Jadranskog brodogradilišta Bijela u odnosu na isti period prošle godine nije posljedica bilo kakvog poboljšanja stanja na tržištu, tu nikakvog trajnijeg boljitka nema već godinama, nego je rezultat uspostavljanja saradnje sa kompanijom MSC”, pojasnio je izvršni direktor Petar Tušup.

On je istakao da je kompanija MSC ove godine po broju remontovanih brodova i po obimu posla daleko nadmašila bilo kog drugog klijenta.

Tušup smatra da nije realno očekivati iole značajnije poboljšanje stanja na tržištu.

Tušup smatra da nije realno očekivati iole značajnije poboljšanje stanja na tržištu

“Najavljeni tender za privatizaciju Brodogradilišta je najbolje rješenje, s obzirom na to da se od budućeg strateškog partnera očekuje da proširi djelatnost, unaprijedi i poboljša poslovanje uz implementaciju najviših ekoloških standarda”, smatra Tušup.

„Sabrina” i „Europe 92” čekaju presudu

Italijanski brod “Sabrina” u brodogradilištu se nalazi još od septembra 2010. godine, a zbog problema sa naplatom nije joj dozvoljeno da isplovi nakon završenog remonta. Posada je davno napustila brod i brigu o njemu vodi brodogradilište.

“I za brod 'Sabrina' i za 'Europe 92' pokrenuli smo sudske postupke još prošle godine. Nadamo se presudama u našu korist i nakon toga aukcijskoj prodaji brodova”, ističu u brodogradilištu. Tušup smatra da je realno da se oba broda prodaju po cijeni otpadnog željeza.

Bonus video: