Forum 2010 osudio hapšenje Darka Ivanovića

"Bez obzira na sve pritiske, pozivamao slobodne medije da nastave sa radom i istraju, jer je bez njih nemoguće izvesti neophodne demokratske reforme"
6 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.11.2013. 12:55h

Forum 2010 osudio je hapšenja novinara Darka Ivanovića, autora emisije "Robin Hud".

Ivanović je više sati držan u pritvoru, pošto je uhapšen na radnom zadatku.

"Zahtijevamo da nadležne institucije hitno ispitaju sve okolnosti vezane za ovaj događaj i da odgovorni snose zakonske posljedice za nasilje nad Ivanovićem. Forum 2010 zabrinut je sigurnošću novinara u Crnoj Gori. Umjesto što hapse slobodne medijske poslenike, policija bi trebalo da istraži ko je kamenovao prostorije Vijesti, dva puta u mjesec dana, ko je palio njihove automobile, ko je podmetnuo eksplozivnu napravu u dvorištu novinaru Vijesti i Monitora, ko prebija kritički nastrojene pojedince, zastrašuje ih i šalje poruke mržnje...", navodi se u saopštenju Foruma 2010.

Navodi se da ne samo da se ne rješavaju slučajevi nasilja, što od Crne Gore traži i Evropka komisja, već se situacija pogoršava.

"To potvrđuje hapšenje Ivanovića, ali i pojačana kampanja protiv kritički orjentisanih medija - u kojoj ovih dana organizujući konferencije i izložbe otvoreno učestvuju i dva crnogorska ministarstva. Forum 2010 je svjestan važnosti slobodnih medija u društvu, ali i straha autokratskih režima od nezavisnih novinara. Takvi režimi namjerno stvaraju atmosferu nesigurnosti da bi spriječili nezavisna glasila da izvještavaju o zloupotrebi moći. Bez obzira na sve pritiske, pozivamao slobodne medije da nastave sa radom i istraju, jer je bez njih nemoguće izvesti neophodne demokratske reforme", dodaje se u saopštenju.

Iz Foruma su su pozvali nadležne institucije da "konačno počnu sa rasvjetljavanjem drugih, brojnih slučajeva napada na novinare i njihovu imovinu".

Bonus video: