Mihailo: Devastaciji crnogorskih svetinja nema kraja

"Na ovoj svetinji SPC bez dozvole nadležnih organa, opet nedozvoljeno dograđuje, mijenjajući izgled ovog vjerskog i istorijskog spomenika"
71 pregleda 17 komentar(a)
Reževići, Foto: Čitalac reporter
Reževići, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 28.11.2013. 14:29h

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) ocijenila je da uskoro neće ostati nijedna vjerska svetinja u Crnoj Gori kojoj Srpska pravoslavna crkva (SPC) neće promijeniti izgled.

CPC je saopštila da devastaciji crnogorskih svetinja nema kraja i da to potvrđuje najnoviji primjer divlje gradnje na, osam vjekova starom spomeniku kulture, manastiru Reževići u Paštrovićima.

SPC opet dograđuje bez dozvole>>>

"Na ovoj svetinji SPC bez dozvole nadležnih organa, opet nedozvoljeno dograđuje, mijenjajući izgled ovog vjerskog i istorijskog spomenika", navodi se u reagovanju mitropolita CPC Mihaila.

Ovim povodom se, kaže on, još ne oglašavaju nadležni, u prvom redu tužilački i pravosudni organi.

"Oni su ekspeditivni kada je u pitanju sudsko procesuiranje predstavnika CPC zbog ulaska u božje hramove, svojih predaka, ali prećutkuju devastatorstvo SPC u Crnoj Gori", navodi Mihailo.

Prema njegovim riječima, SPC narušava izgled naših svetinja, a preko te forme hoće da promijeni suštinu, crnogorsku nacionalnu svijest u srpsku, grubim denacionalizovanjem Crnogoraca.

"Pošto je nekažnjena za sve dosadašnje devastacije SPC ide dalje do kraja, do potpune promjene našeg sakralnog i kulturnog nasljeđa i konačnog zatiranja naše nacionalne svijesti. Kako to i ne bi radila kad nailazi na ćutanje kao odobravanje nadležnih. Do kada?", upitao je Mihailo.

Bonus video: