SPC opet dograđuje bez dozvole

Iako nijedna od državnih institucija nije dala saglasnost, Mitropolija izvodi radove u manastiru Reževići u Paštrovićima, osam vjekova starom spomeniku kulture
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2013. 14:12h

Iako ni Ministarstvo održivog razvoja, ni Uprava za zaštitu kulturnih dobara ni budvanski Sekretarijat za urbanizam nijesu izdali dozvolu niti saglasnost, u okviru manstirskog kompleksa Reževići, spomenika kulture starog osam vjekova, izgrađeni su pomoćni objekti, a radovi se i dalje izvode.

Na samom ulazu u manastiraki kompleks izgrađena je pomoćna kućica, sa velikim ulaznim vratima, svodovima i kupolom u kamenu, površine desetak kvadrata. Objekat je izgrađen od sivog kamena, koji odudara od autentičnog izgleda samog manstira. Iako je navodno želja igumana bila da se izgrade takozvana “Paštrovska vrata“ nalik onima u manastiru Hilandar, objekat u suprotnosti je sa stoljenim duhom tradicionalne sakralne arhitekture.

Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastasija Miranović rekla je juče “Vijestima” da nikakav zahtjev nijesu dobili u vezi s rekonstrukcijom ili izgradnjom u okviru manastira Reževići, navodeći da će koliko danas na lice mjesta uputiti stručnu ekipu, kako bi utvrdila o kakvim se radovima radi.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske nikakav zahtjev nijesu uputili ni Direkciji za izgradnju objekata pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma, saopšteno je “Vijestima“ iz Direkcije. Isto nam je rečeno iz Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva.

Manastir Reževići, koji je smješten iznad same uvale Perazića do, na zelenom platou, objedinjuje nekoliko crkvi. Po predanju ovdje su nekad postojali paganski hramovi i antička groblja grčkih i rimskih porodica. Istorijski podaci govore da je srpski kralj Stefan Prvovjenčani sagradio crkvu Uspenija presvete Bogorodice, koja je osvećena 1223. godine.

Car Dušan je u Reževićima podigao crkvu, koja je osvećena 1351. godine i tom prilikom je Paštrovićima darovao svoj Zakonik, kojim su se Paštrovići služili pri vijećanju na Drobnom Pijesku. Manastir Reževići je razaran od strane turske vojske 1705. i 1785. godine, Francuzi su ga opljačkali 1812, a ovaj jedinstveni arhitektonski kompleks nije mimoišao ni veliki zemljotres u aprilu 1979. godine.

Zbog svih kulturno-istorijskih dragocjenosti i vrijednosti, manastirski kompleks Reževići uvršten je u spisak kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore i nalazi se pod zakonskom zaštitom. Iz Uprave za inspekcijske poslove rečeno je da će inspektori ove nedjelje izaći na lice mjesta. Odgovor iz Mitropolije najavili su za danas.

Prema evidenciji Ministarstva kulture iz 2006. godine, SPC je, između ostalih, nelegalno dograđivala objekte i u okviru Cetinjskog i manastira Oastrog.

Galerija

Bonus video: