Dobijenu bitku za Latično sada plaćaju zatvorom

Golijanima koji su spriječavali uništavanje naoružanja, novčana kazna mijenjena zatvorskom
120 pregleda 4 komentar(a)
Latično, hapšenje, Foto: Svetlana Mandić
Latično, hapšenje, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.11.2013. 21:22h

Golijanima koji su 17. avgusta 2010. godine sprečavali Vojsku i firmu “Booster” da nastave sa uništavanjem naoružanja u rejonu Latično, novčana kazna od 150 eura zamijenjena je zatvorskom od šest dana, jer nijesu pristali da plate.

Policija je tada privela 26 osoba od više od stotinu okupljenih, među kojima je bilo i djece i žena, koji su u zaseoku Seljkovac svojim tijelima pokušali da spriječe prolazak konvoja i da kamione sa municijom pošalju na neku drugu destinaciju.

To im nije pošlo za rukom, jer je policija, nakon upozorenja da mještani ne smiju da blokiraju put, „postupila po naređenju“ – „raščistila put“ i privela Golijane. I ostali su bili spremni da idu u stanicu policije ali su policijski defenderi bili puni.

Veselinu Peroviću sudilo se u odvojenom postupku i on je kažnjen novčano sa 330 eura, jer je ležao na putu u pokušaju da spriječi prolazak kamiona. Od ostalih 25 optuženih, njih 21 je novčano kažnjeno sa po 150 eura, uz dodatne na ime sudskih troškova. Postupak protiv četvoro je odvojen jer su nedostupni sudu.

Presuda je donesena 18. maja prošle godine, rješenje postalo pravosnažno 11. jula, a izvršno 19. oktobra.

„Nijesmo željeli da platimo novčanu kaznu i nas osmoro je u oktobru ove godine dobilo rješenje da nam se ista zamjenjuje zatvorskom. Zvali su nas da nam kažu da se predomislimo i platimo novčanu kaznu, ali nećemo. I drugi kojima nije stiglo rješenje da se novčana kazna zamjenjuje zatvorskom, spremni su da idu u zatvor, a ne da plate 150 eura. Umjesto da oni nama plate odštetu zbog zagađene prirode i pretrpljenog straha, mi moramo da idemo u zatvor“, kazao je Radomir Aleksić.

Osim njega, rješenje o šestodnevnoj zatvorskoj kazni dobili su i Dragutin Manojlović, Daliborka Kankaraš, Savka Manojlović i njen sin Milan, Branislav i Tomislav Manojlović i Nenad Tepavčević.

Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Golijana, kojima se na teret stavlja da su policijske službenike ometali u vršenju službene radnje, podnio je Dragan Bajović, predstavnik Područne jedinice policije Nikšić.

U optužnici piše da mještani toga dana nijesu ispoštovali naređenje da sa puta uklone postavljenu barikadu i da su formirali kordon držeći jedni druge za ruke, kako bi spriječili Vojsku da prođe sa kamionima natovarenim oružjem.

Golijani su negirali da su postavili barikade i formirali kordon, tvrdeći da su se toga dana našli na šumskom, a ne javnom putu, koji se nalazi na privatnim imanjima, zbog toga što su Vojska i firma “Booster” više od mjesec uništavali naoružanje u rejonu Latično i time, kako su kazali, zagadili prirodu i ugrozili njihovo zdravlje.

“Branili smo samo sebe i prostor u kom živimo od zagađenja. Makar smo dobili bitku za Latično, jer je Vojska odustala od daljeg uništavanja na tom rejonu, a i zatvor je za ljude”, poručili su Golijani.

Bonus video: