Centar za romske inicijative: Promocija filma "Izbjegni moju sudbinu"

Film će sjutra biti promovisan u OŠ "Radomir Mitrović" u Beranama, a 9.12. u OŠ "Božidar Vuković - Podgoričanin" u Podgorici
129 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2013. 12:54h

Centar za romske inicijative (CRI), u okviru 16 dana aktivizma nasilja nad ženama, promoviše dokumentarni film “Izbjegni moju sudbinu”, na temu prisilnih i ugovorenih dječjih brakova.

Film je juče, na Međunarodni dan nasilja nad ženama, prikazan u prostorijama Uprave policije CB Nikšić, dok će danas imati priliku da ga pogledaju djevojčice romske i egipćanske djevojčice iz škola “Mileva Lajović Lalatović” i “Olga Golović” iz Nikšića, ali i njihove vršnjakinje iz većinske populacije uzrasta od petog do devetog razreda, kao i nastavno osoblje.

„Željeli smo da im približimo iskustva žena iz romske zajednice koje su bile direktne žrtve dječjih ugovorenih i prisilnih brakova još kao djevojčice, kako bi učinili vidljivim problem kod samih institucija koje imaju glavnu ulogu u suzbijanu pomenutih brakova“, kazala je Fana Delija

Promociji filma u CB Nikšić prisustvovali su pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić, načelnik nikšićkog Centra bezbjednosti Milovan Pavićević, predstavnici Centra za socijalni rad, tužilaštva, službenici policije, predstavnice Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Nikšić kao i predstavnice Centra za romske inicijative i Ženske REA mreže “Prva”.

„Željeli smo da im približimo iskustva žena iz romske zajednice koje su bile direktne žrtve dječjih ugovorenih i prisilnih brakova još kao djevojčice, kako bi učinili vidljivim problem kod samih institucija koje imaju glavnu ulogu u suzbijanu pomenutih brakova“, kazala je izvršna koordinatorka Fana Delija.

Nakon filma povela se diskusija o dva aktuelna slučaja prisilnih i ugovorenih maloljetničkih brakova u Nikšiću, a iz Centra za romske inicijative su pozvali prisutne da predlože kako da zajednički rade na preveciji i suzbijanju ovog problema.

„Prisutni predstavnici/e nadležnih institucija nijesu dali komentare niti preporuke za suzbijanje ovog problema, iz čega se može zaključiti da na događaju, osim Uprave policije, uprkos našem insistiranju nijesu prisustvovala odgovorna lica koja imaju direktnu vezu za žrtvama ovog problema“, kazala je Delija.

Iz nikšićkog CB su saopštili da se njihovi službenici sa posebnim senzibilitetom odnose prema žrtvama nasilja, pružajući adekvatnu zaštitu, pomoć i podršku svim oštećenim licima,među kojima su žene i djeca.

„Za suzbijanje i otkrivanje nasilja u porodici i porodičnoj zajednici su važni preventivni rad na terenu i edukacija što većeg broja policijskih službenika koji rade na ovim poslovima i zadacima, čemu Uprava policije pridaje posebnu važnost.

Za otkrivanje i suzbijanje krivičnih djela počinjenih nad ženama i djevojčicama je važna i saradnja žrtava i lokalne sredine sa policijskim službenicima, kako bi ovakvi slučajevi nasilja bili uspješno procesuirani, kao i međuinstitucionalni pristup i saradnja svih relevantnih subjekata”, saopštili su iz policije.

Zahvaljujući anonimnoj donaciji koju je Centar za romske inicijative dobio iz Švedske, nakon promocije filma 78 djevojčica od prvog do devetog razreda škola “Mileva Lajović Lalatović” i “Olga Golović” dobiće školski pribor i đačke torbe.

Film će sjutra biti promovisan u OŠ "Radomir Mitrović" u Beranama, a 9. decembra u OŠ "Božidar Vuković - Podgoričanin" u Podgorici.

Promocije u Nikšiću, Podgorici i Beranama realizuju se u sklopu projekta “Inicijativa za poboljšanje položaja Romkinja i Egipćanki u Crnoj Gori” u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava Crne Gore i švedskom fondacijom Kvinna till Kvinna.

Galerija

Bonus video: