Kotor posjetilo pola miliona turista, potrošili i do 20 miliona eura

Turristička organizacija Kotora saopštila da je posredstvom Luke grad posjetilo 350.000 turista
50 pregleda 10 komentar(a)
kruzer Pacific princess, Foto: Ivana Komnenić
kruzer Pacific princess, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 25.11.2013. 14:20h

Kotor je, prema podacima Turističke organizacije posjetilo nešto više od pola miliona turista, od čega posredstvom Luke Kotor blizu 350.000 putnika.

Direktor TO Kotora Mirza Krcić je saopštio da su anketom koja je sprovedena kada je u pitanju potrošnja, došli do cifre da je u taj grad "ušlo" od 15 do 20 miliona eura novca.

Krcić je podatke saopštio na koktelu koji je priredila Luka Kotor povodom uspješnog završetka kruzing sezone koja je ocijenjena rekordnom.

Krcić je rekao da će se saradnja TO sa Lukom Kotor nastaviti i ubuduće, a ideja je da se napravi sporazum o saradnji gdje bi TO i Luka Kotor nastupali zajedno na promocijama i sajmovima u zemlji i inostranstvu.

Izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac, kazao je da je broj putnika koji su preko Luke stigli u Kotor iznosi 316.000, što je uvećanje za 29 odsto, uplovilo je 384 broda što je uvećanje za 13 odsto, dok 1.446 jahti odgovara uvećanju od 3,1 odsto.

U kotorsku luku danas je uplovio i posljednji kruzer za ovu sezonu, "Pacific Princess".

"Putnici i posada sa brodova ističu zadovoljstvo uslugama", kazao je Kusovac.

On je podsejtio da je Luka Kotor u ovoj godini uspješno izvršila i sertifkiovala provjeru upravljanja sistema kvaliteta i zaštitom životne sredine. Provjeru je izvršio Bureau Veritas čiji su predstavnici iskazali zadovoljstvo kvalitetom cjelokupnog sistema kotorske luke.

Kusovac je rekao da je u cilju upotpunjavajna savremenih, tehničkih i bezbjedonosnih kapaciteta za prihvat brodova, te podizanja kapaciteta usluga Luka počela sa realizacijom nekoliko razvojnih projekata.

"Unapređujući sigurnost plovidbe Bokotorskim zalivom instalirana je nova meteo stanica na luži, pri kraju je izgradnja nove upravne zgrade, pristupilo se izgradnji putničkog terminala koji će značajno doprinijeti podizanju nivoa i obima usluga, a posebna pažnja biće posvećena osavremenjavanju marinskog dijela luke", kazao je Kusovac.

Bonus video: