Počela kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

"Borba protiv nasilja ne treba da bude vidljiva jedino tokom 16 dana aktivizma - ona treba da bude kontinuirana"
137 pregleda 1 komentar(a)
nasilje, Foto: Cheatdiary.com
nasilje, Foto: Cheatdiary.com
Ažurirano: 25.11.2013. 13:29h

Kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", tokom koje će biti realizovane aktivnostima u deset crnogorskih opština počela je danas.

Na konferenciji povodom početka kampanje, pomoćnica ministra za ljudska prava, Blanka Radošević Marović, podsjetila je da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) prije više od deset godina 25. novembar proglasila Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Radošević Marović kazala je da podaci iz prethodne dvije godine, pokazuju da je u Crnoj Gori smanjen broj krivičnih, ali povećan broj prekršajnih djela u toj oblasti.

Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama biće podržana raznim aktivnostima u Budvi, Bijelom Polju, Mojkovcu, Tivtu, Cetinju, Pljevljima, Baru, Beranama, Nikšiću i Herceg Novom

Radošević Marković je ukazala da je povećan broj djela na prekršajnom nivou, i da je prošle godine, po osnovu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, bilo 907 prekršaja.

Prema njenim riječima, od toga je 686 završenih predmeta, od čega je 41 odsto bilo novčanih kazni a 9,76 kazni zatvora.

Radošević Marović je kazala da je, s obzirom na činjenicu da je smanjen broj krivičnih djela, a povećan prekršajnih, potrebna dublja analiza da bi se odgovorilo na pitanje da li je postignut napredak u implementaciji zakonskog okvira.

"Nasilje nad ženama postoji u svim društvima na svijetu, a ne samo crnogorskom. Svjetski podaci pokazuju da jedna od tri žene trpe neki oblik naislja. Taj podatak upozorava da treba ozbiljnije da se pozabavimo ovim pitanjem i da radimo na suzbijanju uzroka nasilja, uključujući aktivnosti na promjeni svijesti i edukaciji relevantnih subjekata i građana", rekla je ona.

Radošević Marović je kazala da problem nasilja nije problem žene, već društva, i da se o tome mora govoriti, kako bi se otvorio prostor za njegovo rješavanje.

Figaj: Borba treba da bude kontinuirana

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Valdemar Figaj, kazao je da su prava žena ljudska prava i da njihovo kršenje nikako ne može biti odlika demokratskog društva.

Ovogodišnja tema kampanje je "Od mira u domu do mira u zemlji", jer dom mora biti oslobođen od nasilja, pogotovo nad ženama i djevojkama

Figaj je poručio da izgovori o tradicionalnom društvu ne smiju stajati kao prepreka slobodi i štit za marginalizaciju žena.

On je kazao da usvajanje anti-diskriminacionog i zakona o rodnoj ravnopravnosti i protiv nasilja u porodici jesu dokaz da se crnogorsko društvo prema tim problemima odgovorno odnosi.

Figaj je naveo da će kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama biti podržana raznim aktivnostima u Budvi, Bijelom Polju, Mojkovcu, Tivtu, Cetinju, Pljevljima, Baru, Beranama, Nikšiću i Herceg Novom.

"Borba protiv nasilja ne treba da bude vidljiva jedino tokom 16 dana aktivizma - ona treba da bude kontinuirana, a adekvatna primjena veoma značajnih zakona koje je Crna Gora već donijela treba da postane prioritet", zaključio je on.

Vrbenski: Fokusirati se na okončanje nekažnjavanja počinilaca

Koordinator sistema UN u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski kazao je da svake godine najmanje dva miliona žena i djevojaka budu žrtve trgovine ljudima, prostitucije, prisilnog ropstva i potčinjenosti.

"Do 60 odsto žena doživi neki oblik fizičkog ili seksulanog zlostavljanja tokom života. Rodna diskriminacija ostaje jedan od najrasprostranjenijih oblika nejednakosti današnjice", naveo je on.

Kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" počinje danas širom svijeta, a Crna Gora se obilježavanju pridružila od 2007. godine

"Prema najnoviji globalnim preporukama UN, razvojne intervencije treba da se bave društvenim normama koje se odnose na prihvatljivost nasilja i dominantne rodne stereotipe, i treba da se fokusiraju na okončanje nekažnjavanja počinilaca", kazao je on.

Vrbenski je dodao da sistem UN-a radi na iskorijenjavanju nasilja u porodici na brojnim frontovima, u okviru različitih mandata različitih agencija UN.

"Vlada Crne Gore je učinila značajne pomake u politici, pravnim okvirima i praktičnom radu u rješavanju nasilja nad ženama i djecom u Crnoj Gori, ali opseg ove pojave još nije poznat jer nema pouzdanih podataka po ovom pitanju", rekao je on.

Vrbenski je kazao da je ovogodišnja tema kampanje "Od mira u domu do mira u zemlji", navodeći da je evidentno da dom mora biti oslobođen od nasilja, pogotovo nad ženama i djevojkama.

On je podsjetio da je nedavno istraživanje UNICEF-a o znanju i stavovima građana Crne Gore pokazalo da više od polovine građana, 55 odsto, smatra da postoji nasilje nad djecom i da je gotovo jedan od deset odraslih građana potvrdio da poznaje dijete ili odraslu osobu koja je bila žrtva seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu.

Kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" danas počinje širom svijeta, a Crna Gora se obilježavanju pridružila od 2007. godine.

Bonus video: