Milić: Nije žutica kriva za nerad maslinara

Maslinar iz Bara kaže da domaća autohtona sorta nije loša, te da je slabiji rod normalna pojava kad se biljka ne đubri dovoljno
107 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 16:14h

Petar Milić, predsjednik Skupštine društva maslinara Bar smatra da je tvrdnja Ćazima Alkovića iznesena u “Vijestima” od 18. novembra, da autohtona vrsta masline žutica nije dobro rodila ove godine te da treba razmišljati o drugim vrstama masline, netačna.

Alković je, kaže Milić u reagovanju, pokazao nepoznavanje osnovnih bioloških osobina masline žutice i ostalih voćarskih kultura, kao i uticaja klimatskih i zemljišnih uslova na rod maslina.

“Maslina sorte žutica, crnica ili oblica sađena je na onim terenima na kojima drugo voće ne bi moglo uspjeti ili bi davalo slab rod. Na lošem i teškom zemljištu maslina ima na raspolaganju daleko manju količinu hranljivih materija. Znači da putem đubrenja treba maslini obezbijediti dodatne količine hranljivih materija i mikroelemenata. Poznato je da maslina jedne godine dobro rodi , a druge nešto manje ,što znači da je istrošila hranljive mikroelemente iz zemljišta, pa je potrebno obezbijediti dodatne količine putem đubrenja. To je slučaj sa rodom ove godine, ali je maslina imala veliki rod prošle godine. Takođe nam je poznato da masline koje se intenzivnije njeguju, daleko redovnije i bolje rađaju. Nerad maslinara ne treba pripisivati maslini, posebno sorti žutici, našoj autohtonoj i specifičnoj sorti”, kaže Milić.

On ističe da se zalaže za sadnju “naše sorte žutice, kao specifične i regonalne sorte po kojoj se naše ulje odlikuje bojom, aromom, pektinima, fenolima, što mu daje poseban ukus i zdravstvenu vrijednost”

“Što je vranac u vinarstvu, to je žutica u maslinarstvu. Moram kazati da sorta masline žutica daje najveći procenat ulja, čak i preko 25 odsto. Ali, za dobar kvalitet ulja treba odrediti i pravo vrijeme berbe i kvalitetno skladištenje”, kazao je Milić.

Pravilnikom o sadnom materijalu predviđene su za sadnju određene sorte koje su u našim uslovima pokazale odgovarajući kvalitet.

“Zato nijesam protiv sadnje ispitanih stranih sorti masline. U Zavodu za subtropske kulture postoji ogledni zasad pa predlažem da se prije sadnje novih sorti konsultuju stručni ljudi za maslinu, a ne da se to radi na osnovu rekla-kazala”.

Alković umanjuje kvalitet domaćeg ulja

“Alković kao jedan od panelista za senzorsku analizu Djevičanskog maslinovog ulja ističe da je gorkost jedna od pozitivnih osobina, a žutica mu nije tako gorka. Ne zna da svaka sorta ima svoje specifičnosti na koje utiče i sami rejon njenog uzgoja”, ističe Milić.

On podsjeća da Alković svoj panel zasniva na sasvim drugim sortama sa drugih rejona, “gdje se i usmjerava i naglašava kvalitet maslinovog ulja sa tih područja”.

“Umjesto da naglašava kvalitet maslinovog ulja od sorte žutice, on umanjuje značaj i kvalitet našeg ulja od sorte žutice, što nije tačno jer analizama u Hrvatskoj naše ulje od sorte žutice zauzelo značajno mjesto po kvalitetu i zdravstvenim osobinama. Poznati stručnjaci iz drugih zemalja hvale našu žuticu i ulje dobijeno od nje. Da li Alković zna da se naše ulje izvozilo za Ameriku, Englesku druge zemlje?”, pita se Milić.

Galerija

Bonus video: