Tivat: More nasipaju šutom da bi širili obalu

Na pitanje odakle dolazi šut koji je deponovan u moru na Belanima, Kankaraš je kazao da su to ostaci srušenih objekata
137 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 21:31h

Nasipanje preko 500 kvadrata mora građevinskim šutom na plaži ispod kuća Gverovića na Belanima, uznemirilo je ovih dana građane tog dijela Tivta.

Ispostavilo se međutim, da nimalo lijepu sliku nije prouzrokovao neki divlji graditelj „na svoju ruku”, već je to učinila Opština Tivat, kao dio priprema za početak izgradnje lungo mare pješačke staze i osnova za budući otvoreni bazen-mandrać koji će se graditi u akvatorijumu istočno od plaže Belane.

“Nije riječ o nekakvom divljem deponovanju šuta u more, već o nasipanju obale radi predviđene izgradnje lungo mare staze i rive na koju će se oslanjati budući otvoreni bazen. Sve što radimo obavlja se uz saglasnost JP “Morsko dobro” Budva i projektanta obale i bazena”, kazao je juče tim povodom “Vijestima” gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš.

On tvrdi da se u more baca “samo kameni betonski šut”, te da se time obala širi do predviđene kote na kojoj će se onda postaviti betonski elementi nove rive.

Na pitanje odakle dolazi šut koji je deponovan u moru na Belanima, Kankaraš je kazao da su to ostaci srušenih objekata nekadašnjeg nikšićkog odmarališta u naselju Marići.

Prema planskoj dokumentaciji namjena obalnog prostora na Belanima ukupne površine 7.576 kvadrata, istočno od ulaza u gradsku marinu Kalimanj, je “obalno šetalište sa proširenjima, objekti infrastrukturnih punktova, kupalište i otvoreni bazen”.

Planira se proširenje obale u dijelu te zone, odnosno “radovi za suzbijanju erozije i radovi na morskom priobalju” kojima se, kroz izgradnju, mijenja izgled obale.

Zacrtano je sa se uredi i proširi postojeće, odnosno dogradi nedostajuće šetalište na potezu od istočnog ulaza u gradsku marinu Kalimanj do kompleksa Župa čime će se dobiti lungo mare pješačka staza ukupne dužine 389 metara.

Nakon radova na proširenju plaže, na Belanima će biti ukupno 2.430 kvadrata plažnog prostora, a najznačajniji dio projekta je izgradnja otvorenog plivališta.

Nasipanjem mora napraviće se proširenje postojeće obale na kojem će biti biletarnica, sanitarni čvor, svlačionice i ugostiteljski objekat sa vidikovcem.

Nasipanjem mora napraviće se proširenje postojeće obale na kojem će biti biletarnica, sanitarni čvor, svlačionice i ugostiteljski objekat sa vidikovcem

Odatle će se preko dvije nove ponte izgrađene na šipovima, stizati se do bazena koji će biti napravljen u dubljem dijelu akvatorijuma uvale između Belana i Župe.

Obećanje staro devet godina

Osnovu bazena činiće jedna betonska ponta na šipovima na kojoj će se postavljati montažne tribine, dok će tri ostale strane bazena dimenzija 50 sa 25 metara, činiti plutajući pontoni. Ovako zamišljena konstrukcija, trebalo bi da tokom zimskih mjeseci posluži kao privezište za jedan broj manjih čamaca mještana.

Izgradnju otvorenog bazena – plivališta na Belanama, lokalna DPS vlast u Tivtu građanima je obećala prije više od devet godina, a to je bio i jedan od lajtmotiva u tadašnjoj predizbornoj kampanji aktuelnog gradonačelnika Dragana Kankaraša. I u predizbornom progamu tivatske DPS pred lokalne izbore 2008, navedeno je da će otvoreni bazen na Belanima biti izgrađen tokom te, ili najkasnije do kraja 2009. godine.

Odmah se „pridružili” i građani

Iako Opština tvrdi da je na Belanima u more sipano samo kamenje i betonski šut, deponovanju materijala u more odmah su se „pridružili“ i neki nesavjesni građani. Prije par dana neko je na gomilu u moru, izručio i zemlju čak i ostatke iskopanih palmi.

Gradonačelnik Kankaraš juče je nakon interesovanja „Vijesti“, na lice mjesta poslao Komunalnu policiju koja je utvrdila da se na nasipu nalaze i stvari koje tamo ne bi smjele biti. Počinilac je kako kažu, odmah otkriven, pa će biti novčano kažnjen i moraće da ukloni zemlju i drugi materijal koji je odložio na „opštinskom nasipu“.

Galerija

Bonus video: