Sve što može jedan kralj, može i Župljanin

Radomir Krulanović iz Nikšića, prvak Ljubljanskog baleta, pedagog i načelnik gradskog pozorišta u Klagenfurtu za „Vijesti nedjeljom”
149 pregleda 10 komentar(a)
Radomir Krulanović, Foto: Privatna arhiva
Radomir Krulanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.11.2013. 21:23h

Iako se balet najčešće vezuje za pripadnice ljepšeg pola, prva baletska zvijezda ipak je bio muškarac. Francuski kralj Luj XIV, kralj sunce kako su ga zvali, ekstravagantno je igrao na svom dvoru u Versaju i 1661. godine osnovao Académie Royale de la Danse, da bi svoje dvorske dame i gospodu naučio da plešu i da bi trenirao balet-majstore i koreografe koji su kasnije širili ovu novu formu igre kroz Evropu. Do 1681. godine muškarci su u profesionalnom baletu igrali ženske uloge.

Ako je mogao francuski kralj zašto ne bi i jedan Crnogorac iz Nikšićke župe? Radomir Krulanović, iz sela Kuta, nakon Drugog svjetskog rata, kada se uveliko pjevalo o junaštvu i rat još bio u svježem sjećanju, umjesto gusala izabrao je trubu, a umjesto opanaka baletske patike. Trebalo je hrabrosti da se u tadašnjoj Crnoj Gori jedan mladić, sin uglednog sveštenika, odluči za poziv koji baš i nije svojstven “junačinama”.

Opširnije u štampanom izdanju za 25. novembar

Bonus video: