Pavićević najavio nove projekte u Baru: Prioritet urbanizam

On je istakao da u Baru očekuju do kraja 2014. početak gradnje “bar jednog turističkog kompleksa, Maljevik ili Kraljičina plaža"
94 pregleda 4 komentar(a)
Filip Vujanović, Žarko Pavićević, Foto: Radomir Petrić
Filip Vujanović, Žarko Pavićević, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.11.2013. 17:40h

Svečanom sjednicom SO, polaganjem vijenca na spomen-ploču u Domu revolucije i nizom priredbi u Baru je obilježen Dan opštine.

Pred brojnim zvanicama, sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem na čelu, predsjednik Opštine Žarko Pavićević podsjetio je na dosadašnje rezultate lokalne vlasti i najavio nove projekte, uvrstivši u prioritete nastavak stvaranja povoljnog ambijenta za razvoj preduzetništva i privlačenje domaćih i stranih investicija, uz razne povoljnosti za projekte koji otvaraju nova radna mjesta.

“Ubrzaćemo izradu prostorno-planske dokumentacije, sa posebnim akcentom na prostorno–urbanistički plan. U 2014. počeće izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa 45 km vodovodne i kanalizacione mreže, u čijem sklopu će biti rekonstruisana i pripadajuća saobraćajna infrastruktura. Vrijednost projekta je 28,5 miliona eura iz kredita KFW banke, a biće fazno realizovan u naredne tri godine-rekao je Pavićević.

On je istakao da u Baru očekuju do kraja 2014. početak gradnje “bar jednog turističkog kompleksa, Maljevik ili Kraljičina plaža”.

Diplomatski kor, predstavnike državne zakonodavne i izvršne vlasti iz Bara, VCG, javnog života, SUBNOR-a i privrede grada i države, te gradova pobratima Kurska, Požarevca i Kragujevca, odbornike SO i bivše predsjednike opštine pozdravila je predsjednica SO Branka Nikezić.

“Naš prostor tek priziva na vrednovanje, on je naša najskuplja ulaznica u amfiteatar evropske kulturne baštine”, rekla je Nikezić.

U programu su nastupili Aleksandra Vojvodić-Jovović, Danica Nikić i Slobodan Marunović.

Program barske proslave obuhvatio je i izložbu fotografija “Topolica u oku Anta Bakovića 1977-1990” u Dvorcu kralja Nikole, izložbu Dimitrija Popovića “Misterijum Luče mikrokozma“ i “Noć skuplja vijeka“ u galeriji “Velimir A. Leković”, te koncerte u Dvorcu- violinistkinje Dine Kukalj, odnosno dueta Bojana Brajović-gitara i Boris Nikčević-flauta.

Vujanović: Urađeno je mnogo

“Iskazujem poštovanje za sve ono što je u Baru urađeno između dva praznika, a vidjeli ste da je u godini koja je bila krizna urađeno zaista mnogo. Unaprijeđena je infrastruktura, obezbijeđeni uslovi za bolju turističku sezonu koja je bila najbolja u posljednjih deset godina i stvoreni su uslovi da se nastavi razvoj Bara shodno njegovim sjajnim resursima.

Imam posebno poštovanje za orijentaciju Opštine da zajedno sa Vladom i svim onima koji mogu da pomognu i učestvuju u tom procesu obezbijedi što više radnih mjesta, stabilnost u zapošljavanju i iskažu tradicionalnu visoku socijalnu brigu za lica kojima su socijalna podrška i pomoć potrebni.

Ubijeđen sam da će Bar u narednoj godini imati stabilan budžet, da će biti realizovani najavljeni projekti i da će barska ekonomija u cjelini obezbijediti bolje uslove za život građana”, rekao je Filip Vujanović.

U Baru odgovor za Tivat

Na pitanje „Vijesti” da u Baru da u Tivtu najavljen komentar visoke stope nezaposlenosti u tom gradu, a u svjetlu priča o novim perspektivama koje Tivtu donose strane investicije, Vujanović je rekao da je pribavio podatke iz tivatskog biroa rada prema kojima je na evidenciji 733 nezaposlenih lica, “devetoro manje nego prošle godine”.

“Brojka rješavanja zaposlesnosti nije impresivna, ali, činjenica je da se nije uvećao broj nezaposlenih i da nesumnjivo postoje snažni resursi za povećanje zapošljavanja u Tivtu u svim tim vrijednim i važnim projektima koji su pokazali da je Tivat investiciono izuzetno interesantan. U Tivtu je zapošljeno više nego duplo stranaca u odnosu na broj nezaposlenih.

To pokazuje da je struktura nezaposlenosti na zavodu za zapošljavanje takva da je za očekivati da ozbiljna aktivnost Tivta i ZZZCG u obezbjeđivanju prekvalifikacija za turizam i ugostiteljstvo tokom 2014. obezbijede da se kvalitetnije riješi zaposlenost.

To je obaveza i svih drugih lokalnih uprava i države, moramo kvalitetno rješavati prekvalifikaciju nezaposlenih jer to jeste ozbiljan problem, mi sa jedne strane imamo visoku ponudu radnih mjesta koja se očigledno ispunjava dolaskom ljudi sa strane koji iskazajuju visok interes za zapošljavanje u Crnoj Gori, na nivou koji je veći od broja nezaposlenih, a naši nezaposleni svojom kvalifikacijom ne odgovaraju potrebama tržišta. To je veliki zadatak i izvršenju te obaveze lokalne administracije i Vlada će posvetiti naredni period”, rekao je Vujanović.

Bonus video: