Da li je sud za kockarski lobi ili primjenu zakona?

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović rekla je da su se bavili Zakonom o igrama na sreću, jer je praksa u drugim državama da je ta oblast posebno pogodna za pranje novca
64 pregleda 4 komentar(a)
Vanja Ćalović, Veselin Radulović, MANS, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović, Veselin Radulović, MANS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2013. 10:09h

Sudija Osnovnog suda Zoran Šćepanović za nepun mjesec dana donijeće presudu u predmetu po tužbi Lutrije Crne Gore i "Džek pota" protiv "Vijesti" i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Lutrija i “Džek pot” tužili su MANS i izdavača “Vijesti“ zbog naknade nematerijalne štete, jer su, kako se navodi u tužbi, “mjesecima unazad, združeno i tendenciozno dezinformisali javnost, nanoseći štetu tužiocima kao legitimnim i legalnim konce sionarima igara na sreću“.

Oni tužbom traže 5.000 eura.

Suđenje u tom postupku završeno je juče, završnim riječima stranaka u postupku.

Punomoćnik tužitelja, advokat Vladan Bojić predložio je sudiji da usvoji tužbeni zahtjev, navodeći da su tužioci dokazali tužbu.

“U konkretnom, dokazali su činjenične tvrdnje o tome da su ih tuženi, kao pravna lica, klevetali iznoseći svedeno najmanje pet krupnih kleveta, odnosno svjesno izgovorenih neistina... Radi se o jednom velikom vrtlogu kleveta", rekao je Bojić.

Dodao je i da Lutrija i "Džek pot" nijesu izdejstvovali, već kritikovali novi Zakon o igrama na sreću, što se, kazao je, moglo vidjeti i na snimcima panel diskusija koje su organizovali.

Opšte je poznata činjenica da Branislav Mićunović ima veze sa pojedincima u političkom vrhu, koji su takođe povezani sa strukturama organizovanog kriminala, a što je navedeno u posljednjem izvještaju Evropske komisije, kazala je Ćalović

"Kao nevladina organizacija koja se bavi borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, aktivno smo radili na izmjeni tog zakona. Kada je izašao prvi nacrt tog Zakona, lako smo utvrdili da je prepisan iz hrvatskog zakona, međutim kod finalne verzije, odnosno predloga koji je upućen parlamentu, izbrisani su oni članovi koji su se odnosili na sprečavanje pranja novca", kazala je Ćalović.

Dodala je da je najvažnija činjenica o povezanosti Branislava Mićunovića sa Lutrijom, odnosno “Džek potom”.

"Nijesmo mi otkrili vezu između Mićunovića i struktura organizovanog kriminala, već su to uradili italijanski pravosudni i policijski organi i svjedoci pokajnici iz italijanske mafije. Takođe, opšte je poznata činjenica da Mićunović ima veze sa političkim vrhom, a ne državom kako je to konstatovao punomoćnik tužilaca, već pojedincima u tom političkom vrhu, koji su takođe povezani sa strukturama organizovanog kriminala, a što je navedeno u posljednjem izvještaju Evropske komisije", istakla je Ćalović.

Punomoćnik MANS-a, advokat Veselin Radulović kazao je da je neosporna činjenica da oktobarska verzija Zakona o igrama na sreću 2011. godine favorizuje Lutriju Crne Gore, jer u njoj postoje članovi zakona koji omogućavaju da priređivači kontrolišu sami sebe.

"Time je potpuno osnovan zaključak da su te izmjene proizvod popuštanja kockarskom lobiju", rekao je između ostalog Radulović.

Sudija Šćepanović donijeće presudu u pomenutom predmetu 20. decembra.

Ćorac: Neprihvatljivo zabraniti novinarima da kritikuju

U svom završnom izlaganju punomoćnik "Vijesti", advokat Dragan Ćorac, iz advokatske kancelarije “Vujačić” , kazao je da Zakon o medijima Crne Gore propisuje da su mediji u zemlji slobodni, te da se obezbjeđuje sloboda informisanja na nivou standarda, koji su izraženi u međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i slobodama.

"Ovaj Zakon se tumači i primjenjuje u skladu sa principima Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, uz korišćenje prakse Evropskog suda za ljudska prava. U predmetu 'Dalban protiv Rumunije' Evropski sud izrazio je sljedeće mišljenje:

'Bilo bi neprihvatljivo za novinara da mu se zabrani da izražava kritičke vrijednosne sudove, ukoliko ne može da dokaže da su oni istiniti'", rekao je između ostalog Ćorac.

Bonus video: