Sandra, djevojka sa vizijom

Biznis plan studentkinje podgoričkog Ekonomskog fakuteta proglašen za najbolji na međunarodnom takmičenju sa preko 50.000 učesnika
92 pregleda 2 komentar(a)
Sandra Vučković, Foto: Savo Prelević
Sandra Vučković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2013. 07:53h

Povećanje broja zaposlenih osoba sa invaliditetom može se postići najprije njihovom obukom, a potom i počinjanjem angažmana u malim preduzećima i zanatskim radnjama, koje bi otvorili preduzetnici.

Tako bi dugogodišnji problem sa kojim država kuburi riješila studentkinja Ekonomskog fakulteta Sandra Vukčević u biznis planu sa kojim je pobijedila na međunarodnom takmičenju za mlade preduzetnike.

Konkurs su organizovali Evropsko udruženje asocijacija bivših stipendista Vlade Sjedinjenih Američkih Država (ENAM) i Crnogorsko-američko udruženje studenata stipendista američke vlade (MAJA).

U jakoj konkurenciji ideja iz sedam država i preko 50.000 učesnika, Sandrin biznis plan je dobio najveću podršku žirija.

"To je studentski projekat i bila bih zadovoljna kada bi neko prepoznao njegovu važnost, jer bi se njegovom realizacijom napravio veliki pomak u toj oblasti", kazala je Vukčević, nakon ceremonije u kojoj joj je osim nagrade za najbolji plan, dodijeljen i ček od 1.000 dolara.

Nagrada na međunarodnom takmičenju će joj, kako je kazala, dati motivaciju i podstrek za dalji rad, a u pripremi projekta joj je pomogao svršeni student ekonomije Predrag Martinović.

Nagrada na međunarodnom takmičenju će joj, kako je kazala, dati motivaciju i podstrek za dalji rad, a u pripremi projekta joj je pomogao svršeni student ekonomije Predrag Martinović

"Ove sedmice obilježavamo globalnu nedjelju preduzetništva kada cijeli svijet slavi ljude koji osnivaju kompanije, realizuju ideje, pokreću ekonomsku rast i unapređuju život ljudi. Dok Crna Gora nastavlja da se razvija kao nezavisna država, potrebni su joj preduzetnici čije će dobre ideje, odlučnost i posvećenost etičkim principima pomoći da uspije na konkuretnom globalnom tržištu. Mladi igraju ključnu ulogu u ekonomskom razvoju države, Udruženje alumnista upravo to pokazuje", kazao je Džons.

On je čestitao i takmičarima koji nijesu osvojili nagradu uz nadu da će nastaviti da usavršavaju svoje planove i smišljaju nove mogućnosti.

Generalni sekretat ENAM-a Masimo Kuguzi, koji je i sam bio alumnista 1994. godine, poručio je da ta organizacija počiva na dva principa, na razmjeni mišljenja i povratku zajednici.

"Ovo je bio prvi regionalni projekat koji je relizovao ENAM i pisao Stejt departmentu i dobio finansije. Sedam država je učestvovalo, a više od 50.000 ljudi je učestvovalo u projektu", rekao je on.

Poruka učesnicima je bila da je samaozapošljavanje prilika za mlade: "Nijesam iznenađen da je pobjednik iz Crne Gore, budući da je riječ o brzorastućoj ekonomiji".

Pokazala je da ima specifični "X faktor"

Kuguzi je kazao da Sandrina pobjeda na međunarodnom tamičenju pokazuje da ima "x faktor". "Volio bih da se i ovakav talent šou prikaže na televiziji, ne samo oni sa pjevanjem i igranjem. To je u redu, ali mislim da bi i ovakav imao značajan uspjeh, dok god imamo učesnike kao što je Sandra", kazao je Kuguzi. Sandra je najprije učestvovala na seriji seminara o preduzetništvu, u okviru kojih je organizovano takmičenje u pisanju biznis ideja. Nakon što je pobijedila na nacionalnom takmičenju, njen rad je pobijedio i u konkurenciji biznis planova pobjednika iz Azerbejdžana, Estonije, Francuske, Litvanije, Moldavije i Španije.

Bonus video: