Španski list: Kako je organizovani kriminal "oteo" malu, balkansku zemlju

Španski "Konfidensijal" piše o sumnjama u povezanost crnogorske vlasti i organizovanog kriminala tokom posljednjih par decenija, kao i o opasnostima kojima su izloženi oni koji te navode istražuju
75 pregleda 62 komentar(a)
Konfidensijal, Foto: Screenshot (elconfidencial.com)
Konfidensijal, Foto: Screenshot (elconfidencial.com)
Ažurirano: 31.07.2018. 18:00h

Španski "Konfidensijal" (El Confidencial) objavio je priču o Crnoj Gori, pod nazivom: "Kako je organizovani kriminal oteo malu balkansku državu", osvrnuvši se na sumnje u povezanost crnogorske vlasti i organizovanog kriminala tokom posljednjih par decenija. Takođe, pišu i o opasnostima kojima su izloženi oni koji te navode istražuju.

Prvi koji su se pozabavili ovim pitanjem, podsjeća list, bili su tužioci iz Barija i Napulja 2003. godine, koji su izdali nalog za hapšenje tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića.

"Poslije višegodišnjih izvještaja i istraga, optužba je bila ozbiljna: Đukanović je pomoću svog položaja i kontakata stvorio kriminalnu organizaciju za krijumčarenje cigareta iz ove male balkanske države u Italiju. Još uznemirujuća je činjenica da je ova trgovina organizovana uz pomoć dvije organizovane italijanske kriminalne organizacije: napolitanske Kamore i Sakra korona unite iz Pule."

Đukanović je, piše list, negirao optužbe vrlo jednostavno, tvrdeći da je žrtva zavjere koja dolazi sa adrese u Srbiji, kao zvaničnik zahtijevao imunitet i povjerio svoju odbranu najboljim advokatima.

U martu 2008. godine je, podsjećaju, šest sati ispitivan u Bariju, ali već sljedeće godine sutkinja je arhivirala postupak protiv njega, rekavši da ne može biti nastavka procesa dok Đukanović uživa diplomatski imunitet.

"Nakon toga nijedan sudija nije protiv njega podigao optužnicu", ističe Konfidensijal.

Situacija se nakon toga promijenila, iako ne sasvim, jer je Đukanović i dalje bio na vlasti, piše list, napominjući da su novinari koji su istraživali navode o švercu duvana zastrašivani.

Kao primjer ističu slučaj novinarke "Vijesti" Olivere Lakić, ranjene u maju ove godine ispred zgrade u kojoj živi, nakon što je, između ostalog, ponovo pisala o organizovanom kriminalu i švercu cigareta. Podsjećaju da je Lakić napadnuta i 2012. godine, nakon čega joj je dodijeljena policijska zaštita.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) kazala je za Konfidensijal da je ukupno, od 2004. do danas, u Crnoj Gori 85 novinara bilo meta napada, kao i da brojni napadači nisu privedeni pravdi.

Uljarević smatra da Crna Gora danas nije sigurno mjesto za novinare, posebno za one koji istražuju slučajeve korupcije i organizovanog kriminala, i podsjeća da skoro tri mjeseca od napada na Lakić, još uvijek nema napretka u tom slučaju, niti da izgleda da će ga biti.

Prema njenim riječima, istražitelji i nadležni za istragu su "simulirali" interesovanje za otkrivanje počinilaca napada, a u stvarnosti, o tom slučaju se čak ni u javnosti više ne razgovara.

Konfidensijal podsjeća i na dokumentarni film "Silom na sedmu", premijerno emitovan na TV Vijesti u aprilu prošle godine i snimljen u saradnji novinarki TV Vijesti, Svetlane Đokić i Tatjane Ašanin sa NVO 35mm, koji se bavio napadima na novinare u Crnoj Gori.

Španski list piše i o tome kako se krijumčarenje cigareta "modernizovalo" i nastavilo u drugom pravcu, nakon što se Italija temeljnije posvetila istrazi šverca duvana.

"OLAF (Evropska kancelarija za borbu protiv prevara) je posebno obratio pažnju na brodove koji nose velike količine ilegalnih cigareta u luku Bar, čekajući da potom odu u Egipat, Libiju, Liban i Kipar. U velikom broju slučajeva su brodovi stigli prazni na svoja odredišta, što znači da je roba koju su prevozili iskrcana negdje drugo".

Podsjećaju na slučaj osam brodova čije su isporuke ilegalnih cigareta oduzete u luci Bar od 2015. godine, prije nego što su ovi brodovi otplovili za Španiju i Grčku. "Ukupno, na ovim brodovima je zabranjeno gotovo 350 miliona cigareta, što predstavlja približno 70 miliona eura neplaćenih poreza", naveo je OLAF. U drugoj od ovih operacija nadgledanja, dodaje list, OLAF je identifikovao plovilo koje se približilo južnoj obali Malte i zaustavilo se na nekoliko adresa, što je "tipično ponašanje brodova koji lažno prenose robu na druge brodove", rekla je evropska agencija.

Ova "evolucija" u oblicima ilegalne trgovine, kako navodi Konfidensijal, poklapa se sa gotovo potpunim zatvaranjem rute prenosa cigareta iz Crne Gore ka Italiji.

U jednoj od niza operacija koje su znatno smanjile pritisak na Italiju, kako se navodi, 2000. godine u operaciji "Proljeće" učestvovalo je 1.900 italijanskih agenata i uhapšeno 2.000 ljudi.

Konfidensijal napominje da šverc cigareta nije jedini oblik kriminala u Crnoj Gori, NATO članici i državi koja teži članstvu u Evropskoj uniji, već da su prisutni trgovina ljudima i šverc narkotika, baš kao i pranje novca, ali da određeni napredak u sprečavanju kriminala postoji, prema posljednjem izvještaju Evropske komisije..

Bonus video: