Pljevlja: Minimalna cijena vožnje taksijem do 2 km 50 centi

Većina vlasnika taksi udruženja i samostalni taksisti našli su se u nevolji, dok neki najavljuju povlačenje iz posla jer sa sadašnjim cijenama posluju sa gubitkom
445 pregleda 3 komentar(a)
Pljevlja taksi, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja taksi, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.11.2013. 16:49h

Zbog velike konkurencije, posebno među udruženjima, u Pljevljima su smanjene cijene taksi usluga.

Smanjenje minimalne cijene vožnje do dva kilometra sa 1,20 eura na 50 centi, građane je obradovalo, ali se većina vlasnika taksi udruženja i samostalni taksisti našli u nevolji, dok neki najavljuju povlačenje iz posla jer sa sadašnjim cijenama posluju sa gubitkom.

Prvi je cijenu na 50 centi spustilo Udruženje “Mega taksi”, pa su i ostali da bi bili konkurentni morali da urade to isto, iako im se to, tvrde, ne isplati.

Vlasnici svih taksi udruženja i samostalni taksisti održali su sastanak na kome su pokušali da se dogovore i vrate stare cijene, ali vlasnik, "Mega taksija" nema namjeru da u skorije vrijeme koriguje sadašnje cijene.

"Da se ne isplati, ne bismo ni radili", kaže vlasnik “Mega taksija” Željko Anđelić, dok ostali vlasnici smatraju da je sa sadašnjim cijenama opstanak njihovih firmi, doveden u pitanje.

Anđelić je rekao da redovno servisira svoje obaveze i isplaćuje zarade za 20 radnika.

Prema riječima Džemala Selmanovića, vlasnika "Stilo taksija'', dnevna zarada od 300 vožnji je oko 150 do 170 eura, a izdaci oko 300.

On kaže da će morati da zatvori firmu ukoliko se cijene uskoro ne promijene.

"Ovakvim radom izgubljen je svaki smisao. Cijene goriva rastu, treba platiti dnevnice zaposlenima, doprinose, struju, telefone, redovno održavanje auta. Ugroženo je 150 porodica koje žive od ovog posla. Ovakvim načinom rada doveli smo u pitanje opstanak i samostalnih taksista, a zadnja mi je namjera i želja da nekoga ostavim bez hljeba. Jedini način da se ova situacija riješi je da Opština donese nekakav pravilnik koji će odrediti minimalnu cijenu vožnje, koje se svi moraju pridržavati", ističe Selmanović, u čijoj firmi radi devet radnika.

I vlasnik “Fleš taksija” Veselin Potpara kaže da je poslovanje pod ovakvim uslovima neisplativo i prvi put u posljednjih šest godina koliko firma postoji njen opstanak doveden je u pitanje.

I Predrag Golubović, vlasnik nedavno otvorenog udruženja "As", smatra da je rad sa ovim cijenama besmislen. On kaže da trenutno i pored povećanog obima posla rade sa gubitkom.

Vladan Vučetić, jedan od vlasnika novootvorenog udruženja "Uno", smatra da cijena treba da se vrati na 1,20 eura. U nezavidnoj situaciji su se našli i samostalni taksisti koji kažu da se broj vožnji smanjio više nego duplo, te da su neki taksisti prestali da rade.

Bonus video: