"Ignorisanje korupcije u zdravstvu nije dobar način za njeno suzbijanje"

Veselin Vučković najavio je podizanje optužnice protiv 12 osoba u aferi "Animak"
4 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2013. 20:27h

Ministar zdravlja Miodrag Radunović prihvatio je predlog svog kolege i predsjednika Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i kriminala Duška Markovića da se radi novi Akcioni plan za borbu protiv korupcije u zdrastvu da konkretnim zadacima kao i posebno stručno tijelo koje bi vršilo monitoring sprovođenja tih mjera.

Radunović je prethodno saopštio da je zdrastveni sistem najkompleksniji u državi i direktno zadire u živote 620 hiljada građana.

“Ne treba bježati od činjenica, to govore sva istraživanja, da korupcije ima u zdrastvenom sistemu. Ignorisanje korupcije nije dobar način za njeno suzbijanje. I zato ne treba se skrivati iza te činjenice I bježati od rasprave oko korupcije, transparentnosti, i nicijativa za koje je potrebna u punoj političkoj podršci kao odlučujućim faktorima protiv korupcije. Korupcija u zdrastvu je nedopustiva zbog moralnog kraha jer pojedinci uzimaju od bolesnih i nemoćnih. Zdrastveni sistem i najveći dio zdrastvenih radnika časno, profesionalno i etički obavlja svoj dio posla sa vrlo jasnim i pozitivnim ciljevima, ali definitivno postoji i dio onih u bijelim mantilima koji svojim neetičkoim stavovima preferijaju tzv”društvenu korupciju”, braneći svoju neetičnost tradicijom”, rekao je Radunović.

Na sjednici komisije, prethodno je Zlatko Vujović iz CEMI-a ponudio te predloge kao zaključke a nakon što je ta NVO sprovela istraživanje o korupciji u zdrastvu, koje je dostavljeno članovima NK.

Usvojen je i predlog da se u taj posao uključi civilno društvo kroz formiranje zdrastvenih odbora na nacionalnom i lokalnom nivou. Za ministra zdravlja prihvatiljiva je je ipreporuka inteziviranja rada nadležnih organa u indentifikovanju koruptivnih radnji u zdrastvu i efikasno sankcionisanje u slučajevima gdje se utvrdi da se radi o primanju i davanju mita u ovoj oblasti.prihvaćen je i predlog da se itzmijene i precizno definišu postojeće zakonske odredbe koje uređuju institu zaštitnika pacijenata,u cilju jačanja njegove nezavisnost. Ministar zdravlja smatra da bi u okviru institucije Ombudsmana trebalo uvesti zaštitnika prava pacijenta. Radunović je prihvatio i preporuku da se formira odjeljenje farmaceutske inspekcije u okviru Uprave za inspekcijeske poslove koja bi vršila inspekcijske kontrole samo u oblasti ljekova i medicinskih sredstava.

Vujović je prethodno obrazlažući inicijativu podsjetio na rezultate njihovog istraživanja koje je pokazalo da su dosadašnji rezultati antikoruptivnih politika u zdrastvenom sektoru još uvijek skromni.

Marković je kazao da je praksa pokazala da zakoni koji su donijeti u najboljoj namjeri su postali najveće ograničenje.

“U praksi imamo ozbiljne probleme, poput zakona o javnim nabavka,zamislite situaciju u kojoj se ne može organizovati javni tender u zdrastvu,i po nekoliko mjeseci”. Osim Marković i Vesne Ratković nijedan član NK nije imao komentar na temu korupcije u zdrastvu. Marković je potencirao i problem sa zakonom o finasiranju političkih partija koji kakko je rekao ,ograničava zapošljavanja u svim gradovima ako su makar u jednom raspisani izbori.

Izbora se prethodno dotakla i direktorica MANS-a u okvoru teme o kriminalu. Nakon što je Marković saopštio da bez obzira na pomake postoji distanca pojedinih organa prema rješavanju problema organizovanog kriminala i da bi sekretarijat NK trebao da uradi do slljedeće sjednice analizu na osnovu koje bi se prozvali nadležni državni organi da objasne javnosti zašto mjesecima nijesu ispunili obaveze iz Akcionog plana.

Ćalović je na to kazala da Marković ima mandat potredsjednika Vlade i predsjednika NK da utiče da se ključne mjere sprovdu udjelo.

“ Mislim da nije težak zbor između lokalnih izbora u Mojkovcu i organizovanog kriminala” Marković je uzvratio kako su izbori svake četiri godine a borba s kriminalom svakodnevna.

“Vidite da sam u Mojkovcu bio uspješan”, zaključio je Marković. Predstavnici MANS-a imali su primjedbe na neispuinjavanje obaveza iz Akcionog plana koje su u djelo bili dužni da sprovedu Savjet za proivatizaciju, ministarstvo finasija i Skupština a tiču se postupaka privatizacija, donošenje seta zakona koji se tiču izbornih prava. Ćalović je zatražila od Markovića da se izdejstvuje da se institucije obavežu da po hitnom postupku donesu zakone koji se tiču izborne volje građana da se ne ponavlja snimak.

Podizanje optužnice protiv 12 osoba u aferi "Snimak"

Veselin Vučković je saopštio da je povodom prijava za zloupotrebe tokom predsjedničkih ,parlametarnih i lokalnih izbora, postupci u toku a koji se odmnose na Podgoricu, Herceg Novi i Cetinje.

"Novo je što je u jednom predmetu već završen krivični postupak i donijeta osuđujuća presuda, u drugom predmetu protiv 12 osoba zbog krivičnog djela zlouopotreba službenog položaja završen je postupak i očekujemo tokom naredne sedmice podizanje optužnice. Predmeti koji su još u izviđaju planiramo da budu završeni tokom decembra", kazao je Vučković.

Vuk Maraš je imao primjedbu što Komisija za konflikt interesa nije utvrdila odakle imovina pojedinim funkcionerima” koji očigledno žive od vazduha jer imaju više no što su prihodovali”, poput Lukšića I Roćena.

“S druge strane vode se postupci protiv odbornika za smiješne stvari”, rekao je on.

Na primjedbe da je dolaskom na čelo NK obeća odgovornost svih koji ne budu ispunjavali obaveze kao i više posla u komisiji, on je rekao da tada nije znao dfa će imati”ovoliko obaveza”. O izvještaju EK o napretku Crne Gore , dogovoreno je da se raspravlja, na sljedećoj sjednici koja se planira za decembar ove godine.

Galerija

Bonus video: