Bijelo Polje: Grupa nastavnika tvrdi da ih direktor maltretira

Prosvjetni radnici OŠ “Nedakusi” traže od Slavoljuba Stijepovića da konačno interveniše
351 pregleda 18 komentar(a)
OŠ Nedakusi, Foto: Jadranka Ćetković
OŠ Nedakusi, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.11.2013. 18:03h

Zbog nerješavanja problema grupe nastavnika sa direktorom Hajrizom Bahovićem u OŠ „Nedakusi“ u Bijelom Polju, šest prosvjetnih radnika uputilo je otvoreno pismo ministru prosvjete i nauke Slavoljubu Stijepoviću, u kojem traže odgovor na inspekcijski nadzor iz februara ove godine, koji je sprovela Zdenka Grbavčević i utvrdila 11 nepravilnosti u radu direktora. Ovo je, tvrde oni, samo dio muka koje posljednjih godina imaju nastavnici sa direktorom, zbog kojeg je ministar Stijepović, nakon veza i vezica pogazio i sopstvenu riječ i čvrsto obećanje da će razriješti Bahovića.

Nastavnici se žale na praćenje putem video nadzora, oduzimanje norme časova, mobing...

Oni su tražili od ministra da odgovori šta je uradio od kada su njegovi inspektori utvrdili niz propusta u radu direktora.

„Učenik devetog razreda odlukom Nastavničkog vijeća ponavljao je razred sa 6 slabih ocjena, pa je isti, u avgustu polagao tri slabe ocjene kao redovan učenik, završio razred i upisao srednju školu, ali bez potrebne pedagoške evidencije u matičnoj knjizi (učenik sada pohađa srednju školu). Uz to, u odjeljenskoj knjizi 7-2 od 2010. godine, u napomeni, za učenika koji je prešao u drugu školu, direktor je upisao da je učenik školu napustio zbog izvjesne nastavnice. Upis u napomeni direktor je izvršio dvije godine nakon prelaske učenika, a sa ciljem da naškodi predmetnom nastavniku“, istakli su nastavnici.

Nastavnici se žale na praćenje putem video nadzora, oduzimanje norme časova, mobing...

Kada je stigao nalaz Grbavčevićeve o manjkavostima u radu direktora, dodali su oni, Bahović je uputio prigovor, pa ministarstvo naređuje superviziju. Tim povodom, u maju 2013. godine, školu je obišao glavni prosvjetni inspektor dr Miomir Anđić.

Na njegov zahtjev sastanku je, uz direktora Bahovića, prisustvovao 21 član kolektiva. Anđić je u završnoj riječi potvrdio da su svi navodi inspekcijskog nadzora tačni i da direktor nije opovrgao nijedan od njih, o čemu je upoznao ministra i predao mu zapisinik. Nastavnici su pitali ministra Stijepovića, zašto do dan danas škola nije dobila nikakav odgovor, i šta je preduzeo u vezi sa tim pitanjem.

Do sada su na adresu Ministarstva prosvjete stizale takve prijave na rad direktora, da je pravo čudo kako roditelji šalju djecu u ovu školu.

Domar škole Milan Vuković tvrdi da mu je direktor, pored „prismotre“ video nadzorom, smjestio i zatvorsku kaznu, „na pravdi Boga“.

„Moji problemi su nastali nakon ukidanja radnog mjesta ložača, a prema novoj sistematizaciji jednog izvršioca sljeduje jedno mjesto domar-ložač. Direktor je želio da me ostavi na 50 odsto radnog vremena, i da ložača ostavi na isto toliko. Kada u tome nije uspio, krenuo je u otvorene napade i podmetanja kao što su uskraćivanje 40 odsto ličnog dohotka, nerad, kašnjenja na posao, okretanje zaposlenih protiv mene“, kazao je Vuković.

Spisak radnika koji se bune zbog ponašanja direktora

On je istakao da je vrhunac zlih namjera sudski spor o navodnom fizičkom nastraju na direktora, pri čemu je “direktor pribavio sumnjivu ljekarsku dokumentaciju”. Vuković je osuđen na 30 dana zatvora.

Bahović: Ja sam bez mrlje u biografiji

Bahović je kazao da nema mrlje u biografiji, da je 23 godine uspješno, stručno i profesionalno upravljao školama i da je njegovim zalaganjem u školstvo uloženo više od 180.000 eura naturalnih donacija. On je najavio da će zbog povrede časti i ugleda ubrzo podnijeti prijave tužilaštvu. On smatra da je ispekcijski nadzor Senke Grbavčević pristrasan i neprofesionalno urađen:

“Greške koje je ona utvrdila su tehničke prirode i te propuste su uradili moji saradnici koji su vodili zapisnike. Osnovano sumnjam u pristrasnost Grbavčevićeve jer je njen kolega Radan Nikolić vršio nadzor i nije našao nijedan propust. Nikolić je, za razliku od Grbavčevićeve, bio stručan, objektivan i nepristrasan”.

Što se tiče dijela optužbi nastavnika o mobingu i video „posmatranju“, Bahović tvrdi da su to zlonamjerne tvrdnje, i da on samo hoće da se radi po zakonu. Istakao je da je i Anđićeva revizija bila pristrasna, što je dokazao prosvjetni nadzor jednog inspektora iz ministarstva.

Dodao je da je učenik koji je polagao sa tri slabe ocjene, polagao po prigovoru na ocjene, i sve je urađeno po zakonu, počev od formiranja komisije do polaganja.

Bonus video: