Oprez pri upotrebi antitbiotika: Lijek uzet na svoju ruku je otrov

Dr Gordana Mijović poručila je da poznato da potrošnja antibiotika i rezistencija idu ruku pod ruku
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2013. 19:33h

Rezistencija na antiotike je veliki javno zdravstveni problem, a u Crnoj Gori poziva na oprez budući da ta grupa ljekova vrlo rado i obimno koristi. To je poruka skupa organizovanog povodom 18. novembra, Evropskog dana svjestnosti o antibioticima.

Nacionalna kooridnatorka antimikrobne rezistencije dr Gordana Mijović poručila je da poznato da potrošnja antibiotika i rezistencija idu ruku pod ruku.

„Tamo gdje je njihova potrošnja kontorlisana, u smislu da su antibiotici nedostupni bez ljekarskog recepta, tamo je i rezistencija, odnosno otpornost bakterija na antibiotike, zanemarljiva. Kod nas je do skoro bilo moguće uzimati antibiotike bez ljekarskog recepta, a danas je situacija u tom smislu poboljšana, jer se mogu podići isključivo na ljekarski recept. Očekujemo da će to imati određenog uticaja na suzbijanje rezsitencije bakterija na antibiotike“, kazala je Mijović.

Ona je savjetovala da se antibiotici ne uzimaju kod prehlada ili gripe, posebno da „na svoju ruku“.

„Ako ljekar propiše antibiotik onda se moramo strogo pridržavati uputstva ljekara, uzimati lijek u odgovarajućoj, tačno pripisanoj dozi, razmacima i tačan broj dana, jer se dešava da poslije par dana uzimanja antibiotika infekcija bude djelimično savladana i da se pacijent osjeća bolje pa samoinicijativno odluči da prekine terapiju. To takođe ima jako loše efekte kada je u pitanju osjetljivost bakterija na antibiotike“, poručila je Mijović.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović upozorio je da antibiotici pokazuju trend gubljenja efikasnosti.

“Naročit problem predstavlja pojava rezistencija bakterija na moćne antibiotike koji su do sada važili za zadnju liniju odbrane. Ako nastavimo da se nekritički ponašamo prema antibioticima u budućnosti prijeti nam opasnost da ostanemo bez izbora u liječenju i pored mnoštva antimikrobnih ljekova.”, rekao je Radunović.

On je kazao da je lijek “uzet na svoju ruku otrov”.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša poručio je da su zarazne bolesti, posebno one koje izazivaju patogene bakterije, veliki problem, te da je zbog toga neophodna efikasna upotreba antibiotika.

Galerija

Bonus video: