Obavezan atest za vozila na tečni naftni gas

"Vozač/pravno lice koji ne posjeduje pomenuti dokument može biti kažnjen u iznosu od 60 do 3.000 eura"
191 pregleda 12 komentar(a)
policija, Foto: Arhiva "Vijesti"
policija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.11.2013. 12:34h

Policija je kaznila nekoliko vlasnika vozila koja koriste tečni naftni gas (TNG), jer nijesu imali odgovarajući sertifikat, iako nijesu bili o tome obaviješteni, saopšteno je iz D.O.O Aspekt Medija.

"Na tehničkim pregledima ne evidentiraju se takva vozila i ne upućuju na adresu gdje mogu dobiti Sertifikat i Potvrdu, što dovodi do kažnjavanja", kazao je direktor te firme Siniša Bulatović.

On je kazao da je stupio na snagu odgovarajući Pravilnik koji definiše da vozila koja imaju ugrađen sistem TNG ili prirodni gas moraju prilikom redovne registracije imati Sertifikat o ispravnosti.

"Vozač/pravno lice koji ne posjeduje pomenuti dokument može biti kažnjen u iznosu od 60 do 3.000 eura", kazao je Bulatović.

Tehnički pregledi su u obavezi da evidentiraju vozila koja koriste za pogon TNG ili Prirodni gas, na osnovu Zakona o bezbijednosti saobraćaja na putevima, čime je propisano da vozila ovog tipa moraju imati odgovarajući Sertifikat o ispravnosti.

"Vozila koja nemaju ovaj Sertifikat ne mogu biti registrovana", naveo je Bulatović u reagovanju dostavljenom agencije MINA.

Da bi ta kategorija vozila bila bezbjedna u saobraćaju, njihovo ispitivanje podrazumijeva kontrolu uređaja, opreme i svih spojeva sistema koji su ugrađeni na vozilu.

"Samo u slučaju tehnički ispravnih uređaja i opreme, i pravilne ugradnje u vozilo, ono može zadovoljiti tehničke uslove za bezbjedno učestvovanje u saobraćaju".

Ministarstvo ekonomije je, kaže Bulatović, na osnovu javnog poziva izabralo akreditovanu instituciju za izdavanje Sertifikata o ispravnosti ugradnje TNG sistema na vozilima.

"To je Institut za transport doo iz Podgorice, akreditovana kao kontrolno tijelo prema MEST ISO 17020, koji je zadovoljio sve predviđene uslove. Ugovorom je definisana cijena navedene usluge od 15 eura", navodi Bulatović.

Prema njegovim riječima, vozila koja za pogon koriste TNG ili prirodni gas za rezervoar i isparivač moraju da imaju važeći atest od proizvođača ili ovlašćene organizacije.

"Po novom Pravilniku, važnost atesta boce je pet godina, što znači da se ispitivanje ispravnosti boce može vršiti nakon isteka ovog perioda. Ispitivanje boca za sada radi jedino Ening doo iz Nikšića, akreditovana kao kontrolno tijelo prema MEST ISO 17020", kaže Bulatović.

Bonus video: