Raspisan konkurs za direktora Fonda za manjine

Kandidati za funkciju direktora Fonda moraju da imaju najmanje pet godina radnog iskustva u poslovima iz oblasti društvenih djelatnosti
0 komentar(a)
Fond za manjine, Foto: Arhiva Vijesti
Fond za manjine, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.11.2013. 11:13h

Upravni odbor Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava donio je odluku da raspiše konkurs za drugu ovogodišnju raspodjelu novca projektima za promociju manjinskih prava.

Tekst poziva je objavljen u petak. To je učinjeno prije nego što je Skupština imenovala članove upravljačkog tijela Fonda iz reda nacionalnih savjeta, kojima je u međuvremenu istekao mandat, što može uticati na legitimnost odluke koju takav Upravni odbor bude donio.

Nije jasno zbog čega je Fond požurio sa otvaranjem konkursa, budući da je imenovanje novih članova u skupštinskoj proceduri. Zainteresovani će imati kratak rok za prijavljivanje na konkursu, budući da je tekstom poziva predviđeno 15 dana za dostavljanje projekata. Interesantno je da je odluka o raspisivanju konkursa donesena u jeku lokalnih izbora.

Rad Fonda je više godina na meti kritika kako civilnog sektora, tako i državnih organa, kao što je Državna revizorska institucija. Kritike se odnose na netransparentnost, konflikt interesa, nepostojanje izvještaja o realizaciji projekata i odsustvo kontrole potrošnje novca. Takođe, Upravni sud je obarao djelove njihovih odluka.

U posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore, i Evropska komisija je po drugi put ukazala na netransparentnost rada Fonda, kao i da su u njegovom radu primijećeni značajni nedostaci, posebno kada je riječ o raspodjeli novca.

Fond dva puta godišnje dijeli oko pola miliona eura projektima namijenjenim ostvarivanju i zaštiti manjinskih prava.

Bonus video: