Zdravstvo dužno 25 miliona

Zdravstveni zvaničnici više puta su iskazivali kako se iz državne kase ne izdvaja dovoljno novca za medicinu, te da je sistem u velikim problemima
85 pregleda 4 komentar(a)
Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Boris Pejović
Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2013. 07:55h

Fond za zdravstveno osiguranje i javne zdravstvene ustanove duguje 24,52 miliona eura, pokazao je Izvještaj o njihovim neizmirenim obavezama do 30. juna ove godine.

Dugovi Fonda su povećani u odnosu na prošlu godinu kada je imao 10,1 milion neizmirenih obaveza, a odnose se na lijekove, liječenje u Srbiji, u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori van sistema, bolovanja, stomatološke usluge i ostale izdatke.

Razlozi za povećanje duga su porast određenih troškova, povećanje obaveza zbog nedostatka novca u tekućem budžetu, kao i o te žana realizacija zahtjeva za plaćanje u Trezoru do 30. juna ove godine.

Javne ustanove su smanjile svoja dugovanja prema dobavljačima u tom izvještajnom periodu u odnosu na prošlu godinu, pa sad duguju 9,2 miliona, dok je na kraju prošle godine dug iznosio 9,8 miliona eura.

Na obaveze za potrošni materijal i opremu otpada 3,5 miliona eura, dok se 5,7 miliona odnosi na ostale materijalne troškove za hranu, tehnički materijal, rezervne djelove, sredstva za higijenu, medicinske obrasce i kancelarijski materijal, održavanje medicinske i ostale opreme, energente za grijanje, gorivo, električnu energiju, vodu, odvoz otpada, telefon.

Sudeći prema izvještaju, među zdravstvenim ustanovama najveća dugovanja ima Klinički centar Crne Gore, i to oko 3,7 miliona eura, od čega se 1,7 milion odnosi za “ostale materijane trošk ove”.

Beranska bolnica ima dug od oko 667.000 eura, dok bjelopoljska duguje 618.000, a nikšićka oko 569.000 eura. Od domova zdravlja, najveće obaveze prema dobavljačima ima podgorički, i to od oko 402.000 eura.

Procjene Fonda pokazuju da će doći do povećanja neizmirenih obaveza na nivou sistema do kraja tekuće godine.

Nacrtom budžeta za narednu godinu, o kojem Vlada uskoro treba da se izjasni, predloženo je da se budžet zdravstva poveća za oko 2,5 miliona eura u odnosu na ovogodišnji, i da iznosi oko 168,6 miliona eura.

Zdravstveni zvaničnici više puta su iskazivali kako se iz državne kase ne izdvaja dovoljno novca za medicinu, te da je sistem u velikim problemima.

Četiri miliona samo za vodu i struju

Podaci Fonda za zdravstveno osiguranje pokazuju da su zdravstvene ustanove za taj izvještajni period dugovale za struju, vodu, hranu i energente ustanove skoro 3,9 miliona eura.

Dug za struju iznosi više od dva miliona, dok su ustanove za energente za grijanje ostale dužne oko 630.000, a za hranu duguju 560.000 eura.

Dugovanja postoje i za vodu, za koju ustanove duguju oko 700.000 eura. Ta dugovanja su dospjela i ustanove značajno kasne u plaćanju.

Bonus video: