Jelić poslije testa šećera u krvi: Ne nerviramo se, afere su namještene

Dragan Likić iz Registra za šećernu bolest kazao je da se akcija organizuje radi podizanja svijesti građana da djeluju preventivno
15 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2013. 19:58h

Frapantan je podatak da u Crnoj Gori postoji oko 15 hiljada osoba koje ne znaju da boluju od dijabetesa, poručio je predsjednik Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje Zoran Jelić.

On je na tematskoj sjednici koja je bila posvećena toj bolesti, a u okviru koje je organizovana i akcija kontrole šećera za poslanike, službenike Skupštine i novinare, apelovao na građane da redovno idu na preglede.

Komentarišući navode da poslanicima vladajuće koalicije poraste nivo šećera u krvi kada se pojavi neka afera, Jelić je rekao da se oko toga ne nerviraju, jer su afere iskonstrusiane, a nivo šećera u granicama normale.

Poznato je da se kao uzročnik rasta šećera u krci pominje i stres.

Rukovodilac Registra za šećernu bolest Dragan Likić, kazao je da se akcija organizuje u cilju podizanja svijesti građana da djeluju preventivno.

Uzročnici loše životne navike, slaba fizička aktivnost i geni

“Kada se bolest ispolji teže se liječi. Šećerna bolest postoji 36 vjekova i danas je fokusirana na prevenciji i kvalitetnom liječenju. Kao uzročnike danas okrivljujemo loše životne navike, nekretanje i nasljedne faktore. To je široka lepeza faktora”, rekao je Likić.

On je napomenuo važbnost zdrave ishrane i fizičke aktivnosti: “Odsustvo fizičke aktivnosti, previše soli, masti, sokova, dovode do toga da se u kasnijjim godinma susretnete sa pojavom ove bolesti”.

Likić je rekao da se procjenjuje da oko šest odsto populacije ima dijabetes.

“Procijenjeni broj umrlih od ukupne populacije u Crnoj Gori iznosio je 512 osoba, a prošle godine živjelo je više od 57 hiljada osoba sa šećernom bolešću, a 67 hiljada sa hronično povišenom glikemijom”, rekao je Likić.

Galerija

Bonus video: