Mugoša: Lazović i Konjević prikazuju da radim neke nezakonite stvari

Konjević je tražio da se ispita odluka da Glavni grad preuzme poreski dug preduzeća “Putevi” od 2,3 miliona eura bez saglasnosti parlamenta
77 pregleda 8 komentar(a)
Mugoša Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Mugoša Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.11.2013. 14:48h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša optužio je potpredsjednika Vlade Vujicu Lazovića i ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da vrše političku odmazdu i opstrukciju nad njim, kako bi prikazali da Glavni grad i on lično, “rade neke nezakonite stvari”.

Konjević je nedavno uputio dopis tužilaštvu i policiji da ispitaju zakonitost Mugošine odluke da Glavni grad preuzme poreski dug preduzeća “Putevi” od 2,3 miliona eura, jer nije dobila saglasnost Skupštine Glavnog grada.

Mugoša je ranije Ministarstvu finansija (MF) poslao predlog da se 2,3 miliona poreskog duga “Puteva” naplate imovinom, tako što bi Glavni grad u zamjenu za dug tog preduzeća ponudio 436 kvadrata poslovnog prostora u Ulici Džordža Vašingtona, procijenjenog na milion eura, i zemljište i zgradu u naselju pod Goricom, procijenjeno na 1,3 miliona eura.

Mugoša je na konferenciji za medije istakao da “ne može biti nikakve dvojbe da li je odluka o naplati poreskog duga imovinom donešena u skladu sa zakonom”, pojasnivši da je usvojena na sjednici Skupštine 12. februara, a da su “Putevi” otišli u stečaj 28. februara.

Nakon donošenja odluke na Skupštini, Mugoša je pojasnio da su odluku i listove nepokretnosti uputili nadležnim organima Vlade, “ prije svega Poreskoj upravi”, istakavši da je trećeg oktobra, na Konjevićev zahtjev, odluka vraćena na doradu, odnosno, ponovnu procjenu vrijednosti tih nepokretnosti.

Dorađena odluka nije dostavljena Vladi

“Procjenu nepokretnosti je utvrdio sud, a ne Glavni grad. Za nekadašnju zgradu 'Puteva' u Ulici Ivana Crnojevića, je već iskazala interesovanje ambasada Srbije”, kazao je Mugoša.

On je istakao da je ponovna procjena nepokretnosti urađena nakon zahtjeva Vlade, ali da se dorađena odluka ni nakon sedam nedjelja nije našla na sjednici Vlade. Reprocjena je, tvrdi, manja od prethodne, ali je dovljna da pokrije dugovanja prema radnicima “Puteva”.

“Preostaje nam da 140 porodica pošaljemo kod ta dva čovjeka da oni porazgovaraju sa njima, jer mi trpimo ogromne kritike. Ti ljudi, koji sada rade u “Putevima” i još 70 porodica koje su na Birou rada, treba da regulišu svoj radno - pravni status “, kazao je Mugoša.

Navodeći da se zarad političkih obračuna ne mogu zloupotrebljavati službeni položaji na štetu radnika koji su egzistencijalno ugroženi, Mugoša je kazao da će zatražiti prisustvo narednoj sjednici poreske Komisije ili Vlade kako bi taj problem bio konačno riješen.

Mugoša je kazao da protiv njega u Tužilaštu nema podnijete prijave, navodeći da će “kad mu najviše bude odgovaralo, i on iznijeti neka dokumenta”.

Bonus video: