Medijska konferencija Bebe Popovića: Brutalna predstava očajnika

"Bila je to jedinstvena prilika da se polupismena i opskurna posluga režima koja sebe predstavlja novinarima, čak istraživačima, nađe na jednom mjestu i pokaže u pravom svjetlu"
58 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2013. 17:41h

Glavni urednik nedjeljnika “Monitor” Esad Kočan ocijenio je da navodna regionalna konferencija o medijima, koju je organizovao Vladimir Beba Popović, potvrđuje strah režima od raspada.

“Optužiti 'Vijesti', 'Monitor' i 'Dan' za nasilje nad vlašću, koja ima svu silu, državni aparat, svoje medije i novac, jasan je dokaz u kakvom strahu oni žive. Konferencija je očajnički pokušaj da se zaustavi neminovno jer se režim raspada i to teško može da se kontroliše”, rekao je Kočan, navodeći da je afera “Snimak” otvorila “utrobu režima”.

“Njegova šansa da opstane nakon ove afere je da ubije društvo, koje je shvatilo kako režim funkcioniše i to pokušavaju ostrvivši se na ova tri medija, koji siju alternativnu svijest”, objasnio je urednik “Monitora”.

"Režim se raspada, ne mogu to više da kontrolišu": Kočan (FOTO: Savo Prelević)

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović vjeruje da je konferencija, koju su podržali lično premijer i šef DPS-a Milo Đukanović i potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović posjetivši preksinoć izložbu upriličenu u okviru tog događaja, imala i širi cilj.

“Najznačajnija poruka ovog skupa i istovremeno najzabrinjavajuća je ona politička - organizovani kriminal izrastao tokom ratnih i zločinačkih 90-tih, kroz spregu politike i mafije, pokazao je da se ne predaje i da želi da uspostavi kontrolu ne samo nad Crnom Gorom već i nad regionom”, ocijenio je Ivanović.

“Duvanska hobotnica se očito ne predaje”, dodaje on, navodeći da je konferencijom još “bacila rukavicu u lice EK”.

Konferencija o medijima na Zapadnom Balkanu „Riječ, slika i neprijatelj” je organizovana kako bi crnogorski novinari i medijski stručnjaci lojalni vlastima potvrdili Đukanovićevu tezu o “proizvodnji afera i medijskom spinovanju zarad političkih ciljeva” .

“Sabor u hotelu Ramada bio je karakterističan iz više razloga. Bio je to prvi put da jedan propali spin doktor organizuje skup na kome se govori o onome što je suština njegovog posla - zloupotrebi medija. Drugo, bila je to jedinstvena prilika da se polupismena i opskurna posluga režima koja sebe predstavlja novinarima, čak istraživačima, nađe na jednom mjestu i pokaže u pravom svjetlu”, naveo je Ivanović.

Željko Ivanović (FOTO: Arhiva Vijesti)

Urednik “Monitora” kaže da je priča o sekuritizaciji medija, koju promoviše Đukanovićeva vlast, ironična u zemlji gdje su državni mediji objavili najsramnije tekstove u istoriji novinarstva od 18. vijeka do danas.

“Zar teror nad vlašću mogu izvršiti mediji u zemlji sa 650.000 stanovnika, mediji koji se jedva bore sa dušom. Ali mi ćemo pisati po portalima, osnivaćemo komune ako treba, ali nećemo pokleknuti pred brutalnošću koja proizilazi iz straha očajnika. 'Monitor' će trajati makar dan duže od njegove vlasti,” dodaje Kočan.

Konferencija o medijima na Zapadnom Balkanu “Riječ, slika, neprijatelj”, finansirana je i iz državnog budžeta, a na spisku sponzora su firme naklonjene DPS-u ili kontroverzni strani investitori .

“Zanimljiv je spisak sponzora ovog sabora - krem Đukanovićevih investitora sa Bliskog i Dalekog istoka, of shore i tajkunski carevi, što samo potvrđuje glasine čiji novac zaista stoji iza tih investicija”, ističe Ivanović.

Zloupotrijebili Mitju Drobniča i goste iz regiona

Ovaj skup je bio jedinstven i po zloupotrebi gostiju iz regije, predstavnika međunarodnih organizacija, čak i samog ambasadora EU u Podgorici, koji su došli iz najboljih namjera, zavedeni zanimljivom temom, da bi shvatili da su iskorišćeni za najbanalniju propagandu protiv nezavisnih medija i kritičara režima, ocijenio je Željko Ivanović.

Šef delegacije EK u Podgorici Mitja Drobnič otvorio je u ponedjeljak konferenciju. I urednički tim portala “Bošnjaci.Net” je u saopštenju zaključio da je “navodna medijska konferencija uspjela da obmane i dovede kao učesnike” i Florens Artman, bivšu portparolku Haškog tribunala, novinare B92 Brankicu Stanković i HRT-a Aleksandra Stankovića, koji su iskorišćeni da hvataju Đukanovićevog “neprijatelja”.

Radošević nepoželjna i zbog pisanja o zločinima

Urednički tim portala “Bošnjaci.Net” osudio je organizatore konferencije o medijima na Zapadnom Balkanu, jer “Vijestima” i slobodnoj novinarki Sonji Radošević nijesu dozvolili da izvještavaju sa skupa.

“Ovim nedemokratskim i neprijateljskim činom, crnogorski režim potvrđuje arogantnost i nepoštovanje prema novinarima koji pišu istinu, pa je samim tim bilo besmisleno da se na skupu obrađuje tematika poštovanja novinarskog kodeksa. Ističemo da do danas crnogorska policija nije otkrila ko je u Crnoj Gori Sonji Radošević prijetio smrću zbog istraživanja i pisanja o ratnim zločinima u Crnoj Gori i genocidu nad Bošnjacima u BiH.

Vjerujemo ipak da je njeno istraživanje o tome, posebno o ratnom zločinu hapšenja i deportacije prognanika iz BiH i odgovornosti crnogorskog premijera Mila Đukanovića za to, jedan od motiva kojim su se rukovodili organizatori kada su spriječili njeno prisustvo na konferenciji,”piše u saopštenju. I urednik “Monitora” Esad Kočan osudio je maltretiranje novinarke Radošević na konferenciji.

Crna Gora se obavezala da obezbijedi da mediji mogu slobodno izvještavati

Portparol Misije OEBS-a u Crnoj Gori Alin Roberts rekao je da bi Crna Gora kao članica te organizacije morala da omogući medijima da izvještavaju sa svih događaja koji su od javnog interesa. Komentarišući zabranu “Vijestima” da izvještavaju sa konferencije, Roberts je podsjetio da su "mediji jedan od temelja slobode izražavanja, kao kamena temeljca svakog demokratskog društva".

"Na događaje koje organizujemo pozivamo predstavnike medijskih kuća bez obzira na njihovu uređivačku politiku. Oni mogu otvoreno da razmijene mišljenja kada se raspravlja o ključnim društvenim pitanjima.

Takva diskusija, bez ograničenja, je ono što je prirodno i neophodno. Vjerujemo da je to najkonstruktivniji način da se zaštiti sloboda medija, promoviše poštovanje slobode izražavanja i izgradi profesionalizam i objektivnost u medijskom izvještavanju", rekao je on. Komentarišući neprijatnost koju je doživjela Sonja Radošević, on je rekao da o tome zna samo iz štampe, te da ne može detaljnije komentarisati.

"Obavezama država članica OEBS-a, koje se odnose na slobodu medija, jasno je precizirana potreba da medijima bude omogućeno da izvještavaju o pitanjima od javnog interesa", dodao je portparol kancelarije OEBS-a.

Galerija

Bonus video: