Veljovićev brat okupio policajce zbog izbora

Stariji Veljović potencirao je da subotnji izbori zahtijevaju makismalno angažovanje. On tvrdi da je to bio "redovan sastanak"
217 pregleda 67 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2013. 08:04h

Komandir mojkovačke policije Vitomir Veljović, okupio je prošlog petka gotovo kompletan sastav tamošnje policije, u susret lokalnim izborima u subotu.

Više nezvaničnih, ali pouzdanih izvora “Vijesti” tvrde da je i on, poput rođenog brata Veselina Veljovića, na dvočasovnom sastanku, govorio podređenima o razlozima zbog kojih treba da agituju i glasaju za DPS 16. novembra.

Vitomir Veljović je to negirao, rekavši “Vijestima” da je u petak održao “redovni” sastanak sa policajcima.

Izvori “Vijesti” tvrde da su Vitomir i nekoliko starješina mojkovačkog Odjeljenja bezbjednosti, na skupu pojasnili da do lokalnih izbora policajci moraju dati sve od sebe da što veći broj ljudi ubijede da glasaju za DPS.

“Komandir je, uglavnom, govorio o tome koliko će se položaj policajaca pogoršati ukoliko u Mojkovcu pobijedi opozicija. Obavijestio nas je da će policija uskoro biti finansirana iz opštinskog budžeta, a kada se to desi, ukoliko na vlasti bude Veselin Jovanović (nosilac izborne liste 'Pobjednički Mojkovac - Miodrag Lekić') pripadnici službe se, kako je rekao, nemaju čemu dobrom nadati. Sugerisao nam je da, osim što svaki policajac treba da da glas DPS-u, treba i da utiče na članove svojih familija i prijatelje da to isto urade”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Vitomir Veljović je to negirao, rekavši “Vijestima” da je u petak održao “redovni” sastanak sa policajcima

Isti izvor saopštio je da je Vitomir Veljović potencirao da su predstojeći lokalni izbori jedni od najvažnijih do sada i da zato zahtijevaju maksimalno angažovanje svakog policajca.

Komandir mojkovačke policije objasnio je “Vijestima” juče da je sastanku prisustvovala većina zaposlenih u tamošnjem Odjeljenju bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, to je bio “jedan od redovnih sastanaka koji nije sazvan zbog izbora”.

“Od svih informacija koje ste dobili, jedino je tačno da je sastanak održan u petak. Međutim, tema je bila sumiranje rezultata ostvarenih u oblasti javnog reda i mira i saobraćaja. Izbori, u kontekstu u kojem Vi tvrdite, nijesu ni pominjani. Pominjali smo izbore samo kada je riječ o zakonom definisanim obavezama pripadnika službe tokom izbornog dana. To se radi pred svake izbore. Ni jednom riječju, niko od starješina, pa ni ja, nije sugerisao za koga treba da glasaju. Informacije koje ste dobili su netačne”, rekao je on.

Savjetnik predsjednika države Veselin Veljović, skup sličan bratovljevom, održao je dan kasnije u Podgorici u sjedištu elitnih policijskih jedinica.

Još je nejasno da li je i kome tražio odobrenje da u subotu, u kampu “Zlatica”, okupi policajce, od kojih je većina porijeklom iz Mojkovca.

Izvori “Vijesti” sa sastanka tada su ispričali da je i on tražio maksimalno angažovanje policajaca u nedjelji pred izbore.

On je to negirao i kazao da je održao predavanje o NATO integracijama.

Veselin Veljović sinoć na tribini DPS-a u Mojkovcu

Rekao je da je, na Savjetu za NATO, predložio inicijativu o predavanju i da su nju podržali i ministar i direktor policije Raško Konjević i Slavko Stojanović.

Konjević je to oštro demantovao, poručujući da nije bilo razloga da mu se radi iza leđa. Naložio je hitnu istragu.

Stojanović se nije oglašavao, a iz policije ne odgovaraju ko su bili učesnici skupa i po kom osnovu su birani.

Kontradiktorni podaci dostavljeni su i Konjeviću - Stojanović mu je napisao da je sastanku u kampu prisustvovalo 50-ak službenika, dok u Veljovićevom izvještaju piše da ih je bilo 70-ak. Imena i funkcije niko ne pominje.

Konjević je ocijenio da su upitni motivi održavanja skupa, jer je poziv na okupljanje policajcima slao lično Veljović.

Iz policije “Vijestima” još nijesu odgovorili da li su bili upoznati sa održavanjem skupa u kampu, kakvog je karaktera, po kojem osnovu je organizovan i ko su učesnici, kao i ko je dozvolio bivšem komandantu SAJ-a da skup održi u kampu, ko je i kada tražio dozvolu.

Ustav Crne Gore, u članu 41, zabranjuje svako političko organizovanje u državnim organima, a posebno da profesionalni pripadnici policije ne mogu biti članovi političkih stranaka, niti politički angažovani.

U Kodeksu policijske etike u članu 13 piše da policijski službenik vrši policijske poslove politički neutralno. Policijski službenik ne smije djelovati za ili protiv neke političke stranke, prisustvovati političkom skupu ili učestvovati u sličnim aktivnostima.

Kreće istraga Unutrašnje kontrole

Veselin Veljović među prvima će biti saslušan pred inspektorima Odjeljenja unutrašnje kontrole MUP-a, koji danas pokreću istragu o organizovanju skupa u kampu “Zlatica”.

Konjević je naložio da se saslušaju svi akteri tajnog sastanka u subotu.

Konjević je naložio da se saslušaju svi akteri tajnog sastanka u subotu

“O nalazu Unutrašnje kontrole biće obaviješten predsjednik države, Vlada, Odbor za bezbjednost i odbranu i Savjet za građansku kontrolu rada policije. Političko djelovanje pripadnika policije shodno zakonu je zabranjeno i biće strogo sankcionisano na isti način na koji su sankcionisani slučajevi rada policijskih službenika protiv kojih se vodi krivični postupak za djela koja se od strane tužilaštva gone po službenoj dužnosti suspenzijama i prestankom radnog odnosa”, saopštio je tada Konjević.

Istražiće i „redovni” skup u Mojkovcu

Konjević očigledno ne sumnja da je ista pozadina organizovanja oba sastanka, jer ih je stavio u isti kontekst.

“Odjeljenje unutrašnje kontrole baviće se skupom u Mojkovcu u kontekstu cijelog slučaja”, saopšteno je “Vijestima” sinoć iz Konjevićevog kabineta. Na inspektorima je, dakle, da utvrde kako, na onovu kojih propisa i odluka su organizovani sastanci sa policajcima, kao i ko je vršio selekciju gostiju.

Stojanović: Neka se jave svi koji nešto znaju

Iz policije je saopšteno da je direktor te institucije Slavko Stojanović juče tražio i dobio zapisnik o sastanku u Mojkovcu.

Rečeno je da se Stojanović o karakteru sastanka interesovao nakon što su dobili pitanja “Vijesti”.

“Načelnik OB Mojkovac je direktora informisao da je u pitanju bio redovni sastanak... na kome su razmatrane redovne aktivnosti u smislu sagledavanja radnih rezultata u prethodnom mjesecu i planiranja aktivnosti u narednom periodu. Stoga, naveo je, nije bilo razloga da se o održavanju sastanka obavijesti direktor”, piše u saopštenju policije.

Istakli su da direktor i menadžment policije nikada nisu izdavali bilo kakve naloge i smjernice u vezi sa bilo kojim oblikom političkog djelovanja policijskih službenika.

“Direktor će inicirati preduzimanje zakonskih mjera u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica u konkretnom slučaju... Ukoliko se utvrdi da je bilo koji policijski službenik, u smislu političkog djelovanja, postupio suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima i Kodeksu policijske etike, protiv njega će biti inicirano pokretanje disciplinskog postupka. S tim u vezi, ohrabrujemo lica koja smatraju da posjeduju činjenice koje ukazuju na sumnju da je bilo političkog djelovanja na ovom sastanku, da ih dostave Upravi policije ili tužiocu na postupanje”, navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: